Η επόμενη μέρα Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου – Κατάργηση μπόνους 50 εδρών

Την τακτική των επόμενων ημερών και μηνών σχεδιάζουν σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής μάχης που έφερε νικητή με 4 μονάδες το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται, ξεκινούν με ανασχηματισμό που εκτιμάται ότι θα φτάσει σε βάθος.

Οι δύο τους αναμένεται να συνταξιδέψουν σήμερα προς τις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτκών στελεχών, επιλογή που συμφωνεί με τονστόχο Σαμαρά για ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών – βουλευτών, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να διεκδικεί αυξημένη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτόχρονα ένα από τα θέματα που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα . Ήδη το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με τον κ. Βενιζέλο να δεσμεύεται να το συζητήσει εκτενώς και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την άλλη με τον αέρα των 4 μονάδων ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση για πέντε κινήσεις.

Οι "κόκκινες γραμμές" αφορούν το διάστημα έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών "το συντομότερο δυνατόν" σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως λέει, πλέον, υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης.

Συγκεκριμένα υψώνει τους τόνους τονίζοντας προς τον κ. Σαμαρά:

1. Να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τις κρυφές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.

2. Να μην εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας, περικοπές μισθών - συντάξεων, απολύσεις.

3. Να ξεχάσει την ιδιωτικοποίηση του νερού.

4. Να μη διανοηθεί εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα παραλιών.

5. Να μην επιχειρήσει να προκαταλάβει την επόμενη κυβέρνηση διορίζοντας νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και νέο επίτροπο στην Ε.Ε. χωρίς συναίνεση.