Bloomberg: Οι ψηφοφόροι δεν πιστώνουν στο Σαμαρά αλλαγές

"Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν την ιστορία της ανάκαμψης στην Ελλάδα . Τώρα έχει να κερδίσει τους ψηφοφόρους" τονίζει το Bloomberg σε δημοσίευμα του για τις ελληνικές εκλογές.

Όπως αναφέρει "Ο πρωθυπουργός οδεύει προς τις εκλογές έχοντας πίσω του την πρώτη δημοπρασία ομολόγων έπειτα από τέσσερα χρόνια και με την οικονομία να είναι έτοιμη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους. Με την ανεργία στους νέους να είναι ακόμα υψηλή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι ακόμα να πιστώσουν στον Σαμαρά αυτές τις αλλαγές".

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δήλωσε στο Bloomberg ότι: "Η κρίση του ευρώ φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά τα αίτια της δεν έχουν απομακρυνθεί. Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα δίνουν... καύσιμα στους ευρωσκεπτικιστές. Τα κράτη-μέλη γίνονται όλο και πιο απρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα".

Το πρακτορείο αναφέρεται και στις χαμηλές "πτήσεις" του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι: "Το κόμμα που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση με ποσοστό μόλις 5,5% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση". Όπως αναφέρει το πρακτορείο μια κακή εμφάνιση για το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενθαρρύνει τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να πιέσουν για την απομάκρυνση του ηγέτη του κόμματος και ο Σαμαράς θα αγωνίζεται να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τη Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγο της Maverick Intelligence αν η κυβέρνηση καταρρεύσει τότε θα αποθαρρυνθούν οι επενδυτές να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη. Όπως σημειώνει εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι επενδυτές θα τρομάξουν στην προοπτική να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει στο Bloomberg ότι: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ''καθαρή'' νίκη προκειμένου να θέσει τέλος στην καταστροφική πορεία τη μονόπλευρης λιτότητας και στη μεγάλη ύφεση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει μια άνετη νίκη ή, ακόμα καλύτερα, μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε θα δούμε θετικές πολιτικές εξελίξεις.