Τσακαλώτος: Το πλεόνασμα δε βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους

Το πρωτογενές πλεόνασμα δε λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο κούρεμα του χρέους.

Στη σχετική δήλωσή του, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:

“Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποίησε η Eurostat για το 2013 παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία για να «αλλάξει σελίδα η Ελλάδα». Προφανώς, και κατά αναλογία, φέτος που πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα €2,8 δις και το 2016 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε €9 δις θα χαιρετιστούν ως ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Αυτοί όμως οι «άθλοι» οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού. Και συγχρόνως, τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό που θα συνεχιστεί, που είναι άλλωστε και ο στόχος, είναι η πολιτική των χαμηλών μισθών και συντάξεων, η φορολογική αδικία και η περαιτέρω αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, τέλος, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση του Eurogroup να ανταποκριθεί στο πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι υποστηρικτές των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας”.