Οικολόγοι Πράσινοι: Τα πρώτα 24 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου

“Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, δηλώνει ο Γιάννης Τσιρώνης

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα πρώτα 24 ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό τους στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Tα ονόματα παρουσιάζονται κατά αλφαβητική σειρά:

Αγογλωσσάκης Σταύρος, Διερμηνέας. Από το 1990 έως σήμερα εργάζεται για τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Ζει στην Κηφισιά. Κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης.

Αλαβάνος Ιάκωβος, Πολιτικός Μηχανικός. Ασχολείται με την κατασκευή κτηρίων με συμβατικό ή βιοκλιματικό σχεδιασμό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αλάτση Φραίλιχ Δέσποινα, Νηπιαγωγός, συγγραφέας. Ίδρυσε στη Γλυφάδα τον 1ο οικολογικό Παιδ. Σταθμό και Νηπιαγωγείο σε ξύλινα κτήρια. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Αληθεινός Δημήτρης, Ζωγράφος. Από το 1972 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε περίπου 100 ομαδικές.

Γιαννίρης Ηλίας, Αρχιτέκτονας. Με σπουδές, έρευνα και θητεία στην τοπική βιωσιμότητα, τ. Σύμβουλος Περιφέρειας Β. Αιγαίου (εναλλαγή).

Δημαράς Γιώργος, Πολιτικός Μηχανικός. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατάγεται από το Μεσολόγγι.

Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης, εικαστικός. Εργάζεται στον Οργανισμό Καρναβαλιού Πάτρας.

Καλαποθαράκος Νικόλαος, Δημοσιογράφος. Ασχολείται με τη μελέτη θεμάτων «Περιβάλλον και Οικολογία» από το 1975. Μοιράζει το χρόνο του στην Αθήνα και τη Μάνη. Κατάγεται από την Αρεόπολη Λακωνίας.

Καλλιβρούσης Φρατζέσκος, Αρχιτέκτονας. Εξειδικευμένος, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων - Παθητικά και Ενεργητικά Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και την επανάχρηση - ανασχεδιασμό παλαιωμένων/εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων. Ζει και εργάζεται στην Άνδρο.

Καλογράνης Κώστας, Δημοσιογράφος. Διευθύνει την πολιτικοαυτοδιοικητική ιστοσελίδα OTAnews στην οποία προβάλλονται με έμφαση θέματα Αυτοδιοίκησης - Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κιτσίκης Κώστας, Αρχιτέκτονας. Ζει και εργάζεται στη Ζάκυνθο.

Κοσμίδου Κωνσταντίνα, Οικονομολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας. Ειδική Εμπειρογνώμονας για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Δράμα.

Κράγκαρης Διονύσης, Υποθηκοφύλακας Μυρτουντίων Ηλείας. Δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον οικολογικό.

Λαζόπουλου Βάσω, παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδηλασίας. Απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.

Λαμπροπούλου Νίκη, Εκπαιδευτικός. Είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Διδάσκει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Μαραγκάκης Μιχάλης, Γεωλόγος Εκπαιδευτικός. Αγωνίστηκε για την αναγνώριση του δικαιώματος Άρνησης Στράτευσης και την θέσπιση Εναλλακτικής Κοινωνικής Θητείας. Ζει και εργάζεται στη Λευκάδα. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Μπάκα Παναγιώτα, καπνεργάτρια. Ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα.

Μπάτα Μωχάμετ, επί πτυχίω ιατρικής και αθλητής του σκι. Ζει στην Αθήνα όπου σπουδάζει και εργάζεται. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, διακρίθηκε ιδιαίτερα ως αθλητής χιονοδρόμος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα όπου και σπουδάζει. Κατάγεται από την Παλαιστίνη.

Μπίμπασης Φώτης, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΑΠΘ. Αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας. ΑμΕΑ, συμμετέχει σε πολλά κινήματα και συλλόγους που προασπίζονται τα δικαιώματα των ΑμΕΑ. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τα Ιωάννινα.

Νόεκρανς Έρικ (Ερρίκος), Μηχανολόγος Μηχανικός. Ζει και εργάζεται στην Κόρινθο. Γεννήθηκε στο Αμβούργο.

Πισσίας Βαγγέλης, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπεύθυνος Εργαστηρίου Δ.Υ.Π. Διδάκτωρ του «Université de Picardie Amiens» (Γαλλία 1993) στο αντικείμενο Τεχνολογικές μεταλλαγές και περιφερειακές προσαρμογές και Δρ ΙΙΙ κύκλου σπουδών του «Institut d΄Etudes du Développement Economique et Social» (IEDES) του Université de Paris I - Sorbonne (Γαλλία 1980) στο αντικείμενο Γεωργική Ανάπτυξη και Προγραμματισμός. Έχει πάρει μέρος σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για την αποτροπή της επεξεργασίας των χημικών του Πολέμου της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ριτσατάκη Άννα, Σύμβουλος Πολιτικών Υγείας, Συνταξιούχος. Εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ήταν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πολιτική Υγείας στις Βρυξέλλες

Στάμου Άννα, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας. Ακτιβίστρια για την Παλαιστίνη, συμμετείχε στο «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Στασινός Βασίλης, Κοινωνιολόγος. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα. Συμμετέχει ως επιστημονικός σύμβουλος στο "Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης". Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, τόνισε:

“Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα μας στην χρεοκοπία, προέκριναν και για την υπόλοιπη Ευρώπη την συνταγή της τρόικας, που αύξησε δραματικά το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές και τις ασθενέστερες οικονομίες. Το ευρωπαϊκό όραμα των προηγούμενων δεκαετιών θόλωσε και ενισχύθηκαν οι εθνικισμοί.

Καμία ωστόσο χώρα της Ευρώπης δεν έχει προοπτική μόνη της ενάντια σε μεγαθήρια όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με τους Ευρωπαίους Πράσινους ήμασταν αυτή την κρίσιμη πενταετία παρόντες στις μάχες, στα κινήματα και στο ευρωκοινοβούλιο. Πρώτοι εισηγηθήκαμε μία διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης με το ευρωομόλογο, είμαστε πλάι στον Έλληνα αγρότη κόντρα στις αμερικανικές πολυεθνικές.

Εισηγούμαστε μία ρεαλιστική στροφή της οικονομίας με χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας.

Καλούμε τους πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να καταδικάσουν τις χρεοκοπημένες πολιτικές και να ψηφίσουν την αλλαγή της Ευρώπης. Κάθε ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους μετράει”.