ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την τρόικα, όχι για το ευρώ

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη συμφωνία με την τρόικα και όχι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Τόνισε παράλληλα πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μία καινούργια συμφωνία με την τρόικα, καθώς "η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού".

"Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα. Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, το λόγο έχει ο λαός", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι ίδιοι οι εταίροι συνδέσουν τυχόν δημοψήφισμα με την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε βέβαιος πως η Γερμανία "δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς".

Σχετικά με τις συχνές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του ευρώ, ο κ. Παππάς δήλωσε πως αυτό απορρέει από τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Το θέμα της παραμονής στο ευρώ σε περίπτωση που γίνει κυβένρηση ο ΣΥΡΙΖΑ προήλθε έπειτα από τις τροπολογίες Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως σχετικά με τις θέσεις που κατέθεσε ο ίδιος και η "Αριστερή Πλατφόρμα" στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι όλη η ΚΕ ακολουθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και σημείωσε ότι "εγώ διατύπωσα κάποιες ιδιαίτερες απόψεις μου στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με την ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέω σταθερά, όταν συνεδριάζουμε για ανάλογα θέματα, από το προπροηγούμενο συνέδριό μας. Και τις καταθέτω διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καταθέτει ο καθένας στην ΚΕ τις ιδιαίτερες σκέψεις του. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου διχασμός και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου, μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας".