Τσίπρας: Έχουμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές και την έγκριση του κειμένου της πολιτικής διακήρυξης εν όψει της εκλογικής μάχης του Μαϊου.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησαν με την ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε ο κύριος Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του:

"Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Σε αυτή τη μάχη θα έχουμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες», είπε ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο της ελίτ είναι να βυθίσει την Ευρώπη στην λιτότητα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «μια νίκη θα δημιουργήσει ένα συντριπτικό ρεύμα αλλαγής στην Ευρώπη». «Είναι δικαιολογημένη η αγωνία και το άγχος της κυρίας Μέρκελ, που ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά. Θα επιστρατεύσουν όλες τις μεθόδους, όλες τις τακτικές, από τις οποίες η πιο έντιμη θα είναι το ψέμα», τόνισε, μεταξύ άλλων.

"Αυτά τα όπλα δεν θα είναι ικανά για να μας νικήσουν. Έχουν όπλα έχουν όμως και τεράστια αδιέξοδα. Δεν έχουν ούτε το δίκιο με το μέρος τους, ούτε τη συναίνεση της κοινωνίας στο σχέδιο τους", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι:

“Ένα πράγμα δεν μπορούν να αλλάξουν. Την πραγματικότητα που είναι τόσο σκληρή και τους διαψεύδει καθημερινά όσο και να μηχανεύονται. Μπορεί να μην έχουμε μέσα ενημέρωσης, χρήματα, λόμπι, αλλά έχουμε την πλειοψηφία του λαού με το μέρος μας και συμμάχους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης που εναντιώνονται στα προγράμματα λιτότητας και στην πολιτική που μετέτρεψε τη χώρα μας σε πειραματόζωο.

Σε αυτή την πανευρωπαϊκή μάχη για την πορεία της Ευρώπης, από τη μία μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και από την άλλη η κυρία Μέρκελ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό λόμπι και ο αντιπρόσωπός του στην Ελλάδα, ο κύριος Σαμαράς.

Αυτή τη μάχη είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίσουμε. Θα είναι μία ιστορική νίκη. Θα είναι η πρώτη φορά που η αριστερά θα κερδίσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Θα αλλάξουμε την πολιτική ατμόσφαιρα με αυτή τη νίκη. Θα διεκδικήσουμε καλύτερη λύση για την Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή Αριστερά μετά τις ευρωεκλογές”.

Επίσης σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αναγκαίες γιατί η επαφή με τον κόσμο είναι αυτή που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προηγείται:

“Ο κόσμος ρωτάει αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Δεν έχω ανάγκη να δω τις δημοσκοπήσεις, μιλάω με τον κόσμο. Θα είναι πολύ μεγάλη η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία το βράδυ των εκλογών. Πιστέψτε μας. Κάποιοι που δεν ήταν κατ' ανάγκη ψηφοφόροι μας, αλλά έρχονται από ανάγκη σ' εμάς για να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Μπορεί να είμαστε ένα καινούργιο πολιτικό σχήμα με ούτε 10 χρόνια ζωής και υπό τη νέα συλλογική μορφή ένα χρόνο ζωής, ωστόσο στις αποσκευές μας κουβαλάμε βαρύ φορτίο ιστορίας. Κουβαλάμε τους αγώνες, την ανιδιοτέλεια, τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη”.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

“Είμαστε έτοιμοι από καιρό και αποφασισμένοι. Αυτή την απάντηση θα πρέπει να τη δώσουμε και να δείξουμε ότι την πιστεύουμε”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς συζητήσεις και διεργασίες γίνονται έως και την τελευταία στιγμή, στους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και: 

Οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, οι καθηγητές Γ. Μηλιός, Κ. Χρυσόγονος, Δ. Χριστόπουλος, ενδεχομένως η καθηγήτρια κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, η συγγραφέας Ρένα Γαλανάκη, οι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης και Στ. Κούλογλου, από τα στελέχη της νεότερης γενιάς η Ράνια Σβίγγου, από την Αριστερή Πλατφόρμα (πέραν του κ. Χουντή) ο Αλ. Καλύβης κ.ά. 

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως ότι θα παραμείνει ως έχει ο ισομερής καταμερισμός θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων.