Μηλιός: Επικοινωνιακό παιχνίδι εν όψει εκλογών η έξοδος στις αγορές

Για “προστατευμένη έξοδο στις αγορές”, που “δε μειώνει το χρέος, αλλά το επιβαρύνει, δεν βελτιώνει σε τίποτα το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής αναξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου και κατ΄επέκταση το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων του ιδιωτικού τομέα, κάνει λόγο ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μηλιός εκτιμά ότι η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές και προσθέτει: “Η κυβέρνηση, έχοντας μπροστά της τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βλέπει ότι μια συντριβή θα σήμαινε την εξάντληση του πολιτικού της χρόνου και προσπαθεί με διάφορα τρικ και επικοινωνιακά παιχνίδια -μέσα σε αυτά είναι και η έξοδος στις αγορές- να διαχειριστεί την κατάσταση”.

Τονίζει ότι ”η πλειοψηφία του κόσμου και αυτό που λέγεται "πραγματική οικονομία" έχει ανάγκη να λειτουργήσει ξανά το τραπεζικό σύστημα ως αιμοδότης της οικονομίας και με επιτόκια συγκρίσιμα με αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης”, και διευκρινίζει: “Γιατί αν μια επιχείρηση δεν είναι πολύ μεγάλη και δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αναγκάζεται να δανειοδοτείται με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο επιτόκιο, άρα και με επιβάρυνση σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων χωρών, όπως η Γερμανία. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας χαμηλής ανταγωνιστικότητας και όχι ο μισθός, όπως προσπαθεί να μας πείσει η ελληνική ολιγαρχία, τα συμφέροντα της οποίας στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση”.

Σε ερώτηση περί αντικρουόμενων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως κυβέρνηση, ο κ. Μηλιός απαντά: “Σήμερα ο μεγάλος πλούτος, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ευνοούνται σκανδαλωδώς σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Επομένως, τα χαράτσια και η υπερφορολόγηση θα καταργηθούν. Θα έχουμε ένα απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα φορολογεί κάθε πηγή εισοδήματος με ίδιο τρόπο, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, θα έχει πολλές κλίμακες, έτσι ώστε για πρώτη φορά να ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή "ο καθένας σύμφωνα με τη φοροδοτική του δυνατότητα". Χρειαζόμαστε τα έσοδα γιατί χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Αλλά τα έσοδα πρέπει να εισπράττονται από πηγές σταθερές, που μπορούν να πληρώσουν και με δίκαιο τρόπο”.

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες, ο κ. Μηλιός τονίζει: “Τα πυρά του είναι άσφαιρα. Είναι προσπάθεια δημιουργίας τρόμου, έτσι ώστε να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός και ευρύτερα οι ευρωπαϊκοί λαοί για να ψηφίσουν για τις ίδιες άδικες πολιτικές, που ευνοούν μια μικρή μειοψηφία σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού”.