Τ. Μπαλτάκος: Το δεξί χέρι Σαμαρά επί 35 χρόνια

Μπορεί το ευρύ κοινό άκουσε το όνομα του Παναγιώτη Μπαλτάκου όταν ανέλαβε το  ρόλο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και απέκτησε σε μία νύχτα υπερεξουσίες, ωστόσο η πορεία του δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά κρατάει χρόνια.

Διατηρούσε στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά από την εποχή που ήταν νέοι. Γι΄αυτό ακόμα και μετά την αποπομπή του τον αποκάλεσε με το μικρό του όνομα: «Για μένα είναι Αντώνης εδώ και 35 χρόνια. Αυτή η σχέση έχει σφυρηλατηθεί αδιατάραχτα, γιατί και οι δύο δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά δαυλοί αναμμένοι στο βωμό της πατρίδας μας».

Σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του Α. Σαμαρά ήταν «παρών». Όταν ο Σαμαράς ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ο Μπαλτάκος ανέλαβε ΟΚΕ Εξωτερικών.

Όταν παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, παραιτήθηκε και ο Μπαλτάκος.

Μάλιστα ήταν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο καραμανλικό και το σαμαρικό στρατόπεδο αναφέρει η κυριακάτικη Realnews.

Όταν ο Α. Σαμαράς ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Μπαλτάκος εγκαταστάθηκε στη Βουλή και από εκεί ρύθμιζε όλα τα θέματα της ΚΟ της ΝΔ.

Οι στενές σχέσεις του με την Εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις του έδωσαν επιπλέον πόντους. Σε κρίσιμες στιγμές έπαιρνε το «πράσινο φως» από το Σαμαρά για νομοσχέδια ή τροπολογίες που ήθελε να περάσει ή να απορρίψει. Πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, που είχε θεσμικά το ρόλο του ενδιάμεσου στις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Νομικός, ισχυρός πολιτικός άνδρας και συγγραφέας, ξεκίνησε την πορεία του από τη δικηγορία. Από την αρχή της επαγγελματικής του πορείας προσανατολίστηκε στο αστικό δίκαιο. Ξεκίνησε από το γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη και το 1989 συνέχισε την πορεία του στο γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

Με λαϊκή καταγωγή -ο πατέρας του είχε καφενείο στους Αμπελόκηπους- μεγάλωσε μέσα στις ιαχές για τα γκολ του Λουκανίδη, του Δομάζου και του Αντωνιάδη.

Ο Παναθηναϊκός υπήρξε μεγάλος σταθμός στη διαδρομή του και τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Υπήρξε επί χρόνια νομικός σύμβουλος της ομάδας μπάσκετ και των αδελφών Γιαννακόπουλου, ενώ τη δεκαετία του '90, επί προεδρίας Γιώργου Δέδε, διετέλεσε και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ποδοσφαιριστών Ανωνύμων Εταιρειών.