Κυβέρνηση – τρόικα: Προς διαπραγμάτευση με… e-mails

Στην «τελική ευθεία» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εισέρχεται η κυβέρνηση, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να εκπέμπει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των 11ωρων διαπραγματεύσεων, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία έως αύριο το βράδυ. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν, μετά από δύο ώρες συζητήσεων, από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου οι δύο πλευρές να μελετήσουν τα στοιχεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών νωρίς το απόγευμα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ανοικτά παραμένουν έως αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, βρίσκεται σε εξέλιξη, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ενώ, αργότερα αναμένεται να επανέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας.

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε «ζητάνε διάφορα».

Για τις χθεσινές επαφές παράγοντας του υπ. Οικονομικών έσπευσε να προσθέσει ότι «παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. είναι αναγκαία για την έγκριση της δόσης), θα υπάρξει, εάν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Κατά τις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τέθηκαν θέματα (με τη συμμετοχή των υπουργών ή στελεχών) που αφορούσαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Αύριο, εκτός από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των «αγκαθιών» σε άλλους τομείς, αναμένεται να συζητηθεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Πάντως, χαρακτήρισε το όλο θέμα πολύπλοκο, διότι εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com).

Ειδικότερα, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια, απέστειλε χθες επιστολή στον κ. Στουρνάρα, με την οποία ζήτησε να ακολουθηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Κομισιόν, ζητεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, «όμως τη "δίκαιη τιμή" θα την ορίσει η κυβέρνηση», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, ένα από τα θέματα που συζητούνται με την τρόικα, είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη, η οποία θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ως «ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου».

Τέλος, ερωτηθείς πότε προσδιορίζει τη «νέα φάση για την Ελλάδα, μετά από τη συμφωνία με την τρόικα», απάντησε ότι αυτή θα ξεκινήσει με την πιστοποίηση από τη Eurostat (τον Απρίλιο) του πρωτογενούς πλεονάσματος και το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο πιθανότατα να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος.