Θεοδωράκης: Είμαι ασφαλής μέσα στην Ευρώπη

Με ένα διαφορετικό τρόπο εξελίχθηκε η συνέντευξη τύπου για "Το Ποτάμι", καθώς ξεκίνησε χωρίς προγραμματικές δηλώσεις και εξαγγελίες, αλλά κατευθείαν με ερωτήσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων και απαντήσεις από πλευράς, Σταύρου Θεοδωράκη.

Η επίσημη πρώτη του νέου πολιτικού σχηματισμού είχε περισσότερο αναγνωριστικά χαρακτηριστικά.

Πρόσωπα...

Νίκος Δήμου, Αρίστος Δοξιάδης, οι δημοσιογράφοι, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός. Μερικά από τα πρόσωπα που συναντήσαμε στην επίσημη συνέντευξη τύπου του κόμματος "το Ποτάμι". Μία παρουσίαση, η οποία ξεκίνησε στις 13.00 όπως ήταν προγραμματισμένη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στα Πετράλωνα. Παρών από νωρίς και ο επικεφαλής της κίνησης, δημοσιογράφος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση τόνισε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για τις ευρωεκλογές και ότι με τη στήριξη φίλων θα προχωρήσει η προσπάθεια, ενώ θα συγκεντρωθούν και χρήματα από το "10ευρω", που θα συγκεντρώνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κομματος στο διαδίκτυο.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η δημοσιογράφος, Γεωργία Λινάρδου, εξηγώντας τα διαδικαστικά, μιλώντας ως εκπρόσωπος τύπου του νέου σχηματισμού.

Η επιλογή των δημοσιογράφων, οι οποίοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους στο τέλος της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία της τυχαίας επιλογής εκπροσώπων από  όλα τα μέσα, τόσο από την τηλεόραση, όσο και από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και το ραδιόφωνο.

"Όχι στο μονόλογο"

Να μην κάνουν το μονόλογο που κάνουν τα άλλα κόμματα ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε υπερασπιστής του διαφορετικού, προετοιμάζοντας για πολλές καινοτομίες σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του νέου κόμματος.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί ανακοίνωσης των ονομάτων που θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τον ολοκληρωμένο κατάλογο των προσώπων να παρουσιάζεται οριστικά ένα μηνα πριν την εκλογική διαδικασία.

Παρέα με το αγαπημένο του σακίδιο ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη της συνέντευξης, αντιμετώπισε με χαμόγελο την...επίθεση των δημοσιογράφων, οι οποίοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την καλύτερη θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά..."μισό λεπτό να πάρω κάτι από την τσάντα μου...".

Πολιτική ατζέντα

Στις προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας του κόμματος είναι όπως ανέφερε ο κύριος Θεοδωράκης, ότι βρίσκονται η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ δήλωσε ασφαλής ως πολίτης της Ευρώπης, o οποίος κινείται μέσα σε αυτήν.

Μιλώντας για την Αριστερά και την αξιοκρατία ανέφερε ότι πολλές φορές γίνεται λόγος γι' αυτήν από την Δεξιά, ενώ η Αριστερά αρνείται την αξιολόγηση. Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς την αξιολόγηση οδηγούμαστε στην αναξιοκρατία, θεωρώντας την πρώτη ως απαραίτητο συστατικό της δεύτερης. Δεν προσδιορίστηκε ως αριστερός ή δεξιός, ενώ όπως είπε "Το Ποτάμι" κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη παράταξη.

Όπως είπε ο επικεφαλής της μάχης, Σταύρος Θεοδωράκης, στη διάρκεια της επίσημης παρου σίαςσης του κόμματος, ο ίδιος θα είναι "παρών στη μάχη". Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι συνεργάτες του, απάντησε ότι μέχχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτικό γραφείο και Κεντρική Επιτροπή. Αναφέρθηκε όμως στα 30 ονόματα που απαρτίζουν μέχρι στιγμής "Το Ποτάμι".

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι οι :

Θεοδωρής Γκώνης, σκηνοθέτης και στιχουργός, η Μαρία Δημητρίου, φίλη του Σ. Θεοδωράκη, τσιγγάνα από την Αγία Βαρβάρα, ο Νίκος Δήμου, η Άννα Ευφρεμiδου, ιατρός, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης οι Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής, ο Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας, ο Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης του Παν. Θεσσαλίας, η Ολυμπία Κασαγάκη, φωτογράφος, ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του "Πρωτέα", αθλητικού σωματείου στο Νέο Κόσμο, η Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια, η Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός.

Ακόμα οι: Άννα Λιδάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Χάρης Μαθιόπουλος, οικονομολόγος, Νίκος Μαρατζίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου, Γαβρίλος Μαυρογιάννης, ξυλουργός, Γιώργος Μαυρωτάς, πολίστας, επίκουρος καθηγητής στο Μετσόβιο, Γιούλη Μενουδάκη, μέλος του ΕΟΜ, η Αναστασία Μίλιου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", Νίκος Ξυδάκης, στιχουργός και ερμηνευτής, Νίκος Ορφανός, ηθοποιός, Γιώργος Παπαλιός, σκηνοθέτης και τέως διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου, Ντάνα Παρασκευοπούλου, κάτοικος στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών, ζωγράφος και κτηνοτρόφος. Ο Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος, Θανάσης Σκώκος, διπλωματούχος μηχανικός Μετσοβίου - επιχειρηματίας, Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος, Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος, Σταύρος Τσακιράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Χάγκελ Φλάισελ, καθηγητής Νεώτερης Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη στενή ομάδα ανήκουν οι : Νίκος Γιατρομανωλάκης, υπεύθυνος πολιτικής καμπάνιας, Γεωργία Λινάρδου, Λίνα Παπαδάκη και Άντρη Κωνσταντίνου, δημοσιογράφοι.