Σαμαράς: 440.000 ευκαιρίες για νέους και μακροχρόνια ανέργους

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προαναγγέλλοντας περισσότερες από 440.000 ευκαιρίες εργασίας, εκ των οποίων οι 100.000 εντός των επόμενων μηνών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρόγραμμα απασχόλησης και κατάρτισης που αφορά σε 90.000 δικαιούχους με κανέναν εργαζόμενο στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός του 2014, με τα κονδύλια του παλιού ΕΣΠΑ, και οι άλλοι μισοί το 2015, με το νέο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα θα αφορά κυρίως σε κοινωφελή εργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεσμεύτηκε ακόμα για προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας για νέους ανέργους, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρξει κανένας νέος που αδυνατεί να κάνει την αρχή της επαγγελματικής ζωής του και να μαζέψει το πρώτο του ένσημο, ενώ από τα προγράμματα αυτά θα δίνεται και πιστοποίηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, από τις 440.000 ευκαιρίες εργασίας που θα ανοίξουν, το 80% θα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το 20% στο Δημόσιο, ενώ μεγάλο μέρος των ευκαιριών αυτών θα οδηγήσουν σε πρόσληψη με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη.

Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς επίκεινται και εξειδικευμένα προγράμματα στο χώρο της υγείας, των νέων τεχνολογιών και προγράμματα για νέους αγρότες.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος “Άτλας”, μέσω του οποίου θα απλοποιηθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης, σχολιάζοντας μάλιστα πως “φέρνουμε το ασφαλιστικό σύστημα από την παλαιολιθική εποχή κατευθείαν στον 21ο αιώνα”.