“Πόλεμος” ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τα… μάτια του Σβόμποντα

“Φωτιές” άναψε στο ΠΑΣΟΚ το μήνυμα στήριξης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, στο Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Οι δύο άνδρες είχαν σήμερα συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, αποτίμησαν την κατάσταση στην Ελλάδα και συμφώνησαν στην ανάγκη για να ενισχυθεί ο σοσιαλιστικός ευρωπαϊκός χώρος.

“Συνάντησα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπησή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα”, ήταν η δήλωση του Χάνες Σβόμποντα μετά τη συνάντηση που προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Σβόμποντα εμφανίστηκε ουσιαστικά να στηρίζει δύο κόμματα στις επικείμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι πρωτοφανές.

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με παρόντα τον Χάνες Σβόμποντα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως "το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεων του, των προτάσεων του, του αγώνα και της αγωνίας του σε άλλους”, ενώ τόνισε σε έντονο ύφος πως “το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα - μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος”.

Η οξύτητα του λόγου του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την ενόχληση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που σε ανακοίνωσή της σχολίασε: “Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί”.

Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο “επαρχιωτισμό” τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα”.