Σφοδρή σύγκρουση υπ. Δικαιοσύνης-Αστυνομίας για την άδεια του Ξηρού

Απαντήσεις στη σφοδρή κριτική που δέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, για τις ευθύνες των δικαστικών αρχών για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού δίνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, που υποστηρίζουν πως η Ελληνική Αστυνομία ήταν ενήμερη για τη χορήγηση της 9ημερης άδειας στον καταδικασθέντα για τη συμμετοχή του στην οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Ειδικότερα, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 24 Δεκεμβρίου το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, το διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός πρόκειται να λάβει 9ήμερη άδεια την 1η Ιανουαρίου 2014 για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Την ίδια ημέρα που ο Ξηρός έλαβε την άδεια, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014, η κ. Στέφη απέστειλε νέο έγγραφο για τη χορήγηση της άδειας στον Ξηρό, προς 1) τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, 2) τη ΓΑΔΑ, 3) τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας - ΥΔΕΖΙ (Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας), 4) τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού και 5) τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Καλλικράτειας.

Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, κινήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει με το από 11.6.2013 έγγραφο τής ΕΛΑΣ. Με το έγγραφο αυτό, η ΕΛΑΣ ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώνει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ενέργειες αυτές της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού καταδεικνύουν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως η ΕΛΑΣ για την άδεια που θα ελάμβανε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ότι δεν αγνοήθηκε καμία προειδοποίηση προς την ΕΛΑΣ σχετικά με τις άδειες κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, άφησαν σαφείς αιχμές για τη διαχείριση κρίσιμων υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη, με τον υπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πολλούς από αυτούς, όμως πολλοί τρομοκράτες είναι ελεύθεροι. Είναι πολύ στενόχωρο αυτό που έγινε σήμερα".

Η απάντηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας στις θέσεις αυτπες, ανέφεραν τα εξής:

"Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της".