Αναβάλλεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για μεταγενέστερη ημερομηνία, αναβάλλεται η επίσκεψη στην Αθήνα, της αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, υπό τον αντιπρόεδρο του ΕΚ 'Οτμαρ Κάρας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚ.

Την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας,είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινό ενημερωτικό μήνυμα της γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι "ο πρόεδρος Σούλτς και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί".

Πόλεμος για το τις πταίει

"Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι "την κυβέρνηση κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του". 

"Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας" καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

"Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά..." απάντησε ο Σίμος Κεδίκογλου. 

"Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τον νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επίσημης επιστολής

Ως απάντηση στην προσπάθεια του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης να “δικαιολογήσει” την παρέμβαση Σαμαρά για αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στην οποία τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σούλτς, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, “έχουν αποφασίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας θα πρέπει να αναβληθεί”.

Η επιστολή, στα ελληνικά και τα αγγλικά, έχει ως εξής:

Ημερομηνία: 5 janvier 2014 23:45:11 UTC+1

Θέμα: Απ.: Report on the role and operations of the Troika - replies to questionnaire

Dear all,  

President Schulz and Prime Minister Samaras have agreed that the delegation to Athens should be postponed. 

The delegation to Lisbon is taking place as planned tomorrow. We hope Cyprus can take place this week as planned but this will be clarified asap tomorrow.

We hope to send more information as soon as possible. 

Kind regards

ECON Secretariat

 

Αγαπητά μέλη, 

Ο Πρόεδρος Schulz και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας (σ.σ. της Επιτροπής για την Τρόικα) θα πρέπει να αναβληθεί.

Η αντιπροσωπεία για τη Λισσαβόνα θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα), όπως έχει προγραμματιστεί. Ευχόμαστε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο θα γίνει κανονικά αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό θα διευκρινιστεί αύριο (σ.σ. σήμερα), το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε να στείλουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON).

"Εκτός από τους απρεπείς χαρακτηρισμούς του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουμε, τώρα, και τις εξηγήσεις του" τονίζεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΕΚ: Δεν έχει ανάμειξη ο Σαμαράς

Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, έσπευσε να διευκρινίσει μετά τον πόλεμο δηλώσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η επίσκεψη αναβλήθηκε καθώς,  λόγω των θεσμικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, "το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν ήταν δεδομένο", εξήγησε ο Ζομ Ντους.