Κάντας: Μίζες εκατομμυρίων για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα

Για μίζες εκατομμυρίων με τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα για οκτώ πρόσωπα, από τα οποία πήρε χρήματα μίλησε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας. Ο κύριος Κάντας ενέπλεξε πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και μέλη επιτροπών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τη Δευτέρα ολοκλήρωσε μετά από τέσσερις ημέρες την απολογία του, ενώπιον των ανακριτών Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο. 

"Πήρα τόσες μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες"

Χαρακτηριστική είναι η φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για το τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο υπουργείο 'Αμυνας: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες».

Μάλιστα το άλλοτε στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ουσιαστικά μίλησε για ένα παρασκήνιο αρκετά σοκαριστικό, ακόμη και με «ξεχασμένα μετρητά» εντός του ελληνικού Πενταγώνου.

Φέρεται συγκεκριμένα να περιέγραψε ότι κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων ο οποίος φεύγοντας, άφησε πίσω του ένα σακβουαγιάζ. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Κάντας τηλεφώνησε στον αντιπρόσωπο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε ότι «είναι για σένα» και όταν την άνοιξε είδε ότι περιείχε 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος που υπηρέτησε στην Διεύθυνση Εξοπλισμών από το 1996 έως το 2002, αναφέρθηκε στην απολογία του σε παράνομες αμοιβές πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται με τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, κάποια εκ των οποίων δεν είχαν τεθεί καν υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς και για οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν.

Με την απολογία του ο κ. Κάντας ουσιαστικά έδωσε έναυσμα στους δύο ανακριτές να αξιολογήσουν το ρόλο στελεχών του υπουργείου 'Αμυνας , με κορυφαίους τους δύο πρώην υπουργούς αλλά και μελών Επιτροπών αξιολόγησης, μεσαζόντων και επιχειρηματιών της αγοράς όπλων και άλλων προσώπων, όπως δύο χρηματιστές, τους οποίους κατονόμασε ως εμπλεκόμενους. Φέρεται μάλιστα να έχει κατονομάσει και απόστρατο αξιωματικό στο οποίο απέδωσε κομβικό ρόλο στην διακίνηση των «μαύρων χρημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι από τον απόστρατο που αντιπροσώπευε γερμανική εταιρία έλαβε μίζα 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιλογές των υποβρυχίων και Astrad. Παραδέχθηκε επίσης ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια την προμήθεια των Λέοπαρντ, ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια από ρωσική εταιρία των αντιαρματικών KORNET. Να σημειωθεί ότι για τις τρεις προμήθειες οι διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων είτε επεκτάσεις και options επί αυτών αφορούν τόσο την θητεία του 'Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και του διαδόχου του στο ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών φέρεται με την ολοκλήρωση της απολογίας του να είπε χαρακτηριστικά στους δικαστικούς λειτουργούς: «Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

Οι συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας χαρακτήρισαν «καλή αρχή» την απόφαση του εντολέα τους να συνεργαστεί με τους δικαστικούς λειτουργούς και εξέφρασαν την ελπίδα πως θα τον ακολουθήσουν άλλοι, «με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».-

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστκά: "Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο". 

Σε δήλωσή τους, οι συνήγοροί του, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, ανέφεραν πως ο κ. Κάντας "έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας".

Ο Αντώνης Κάντας δεν κατονομάζει, πάντως, κανέναν από τους δύο υπουργούς, ούτε και οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο, όμως η στάση του αποτυπώνεται στη φράση, που φέρεται να χρησιμοποίησε όταν ρωτήθηκε αν έπαιρναν άλλοι εκτός του ιδίου μίζες: “Αν πήρα εγώ, θεωρώ απίθανο να μην πήραν οι - ιεραρχικώς - από πάνω και οι από κάτω”.

Ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών έχει ήδη αποκαλύψει πάνω από οκτώ άγνωστες μέχρι τώρα υποθέσεις από τις οποίες ο ίδιος έλαβε μίζες και έχει δώσει τα ονόματα των εμπλεκομένων μεσαζόντων, ενώ έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να επιστραφούν τα εκατομμύρια ευρώ, που έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς του και προέρχονται από παράνομες “ωφέλιμες πληρωμές”.

Όσο για το μερίδιό του στις πληρωμές αυτές, ο ίδιος φέρεται να το έχει προσδιορίσει στο 0,5-3% της κάθε σύμβασης.