Wall Street Journal: Πολιτικά διχασμένη προσωπικότητα ο Σαμαράς

Ένα πληρέστατο διαδραστικό θέμα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal, με τον υπότιτλο “η προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει το φασιστικό ακροδεξιό κόμμα “εγκληματική οργάνωση” είναι ένα πολιτικό και νομικό ρίσκο”.

Το αφιέρωμα αυτό, που χωρίζεται σε πέντε “κεφάλαια” (Η Άνοδος, Τα Θύματα, Η Δολοφονία, Οι Πολιτικοί και Το Τέλος;) περιλαμβάνει βίντεο, γραφήματα, εικόνες και δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, αλλά και σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Το διαδραστικό θέμα της Wall Street Journal συνοδεύει ανάλυση της εφημερίδας για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και για τις διώξεις στελεχών της, στην οποία ξεχωρίζει η αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κωστή Παπαϊωάννου, όταν παρέδωσε πριν από ένα χρόνο την ετήσια έκθεση της επιτροπής στον Τάκη Μπαλτάκο, αυτός την άνοιξε, αφαίρεσε το κεφάλαιο που αναφερόταν στη ρατσιστική βία και το πέταξε στο τραπέζι, με τη φράση: “Δε μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αλλοδαπών”.

Στο δημοσίευμα, ο γραμματέας της κυβέρνησης κατονομάζεται και ως ο “επικεφαλής” της αντίστασης κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που ήθελε να καταθέσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, η οποία τελικά απέδωσε, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτηρίζεται “πολιτικά διχασμένη προσωπικότητα”, ενώ επισημαίνεται ότι η πολιτική του καριέρα κινείται μεταξύ “πύρινης εθνικιστικής ρητορικής και καθωσπρέπει σοβαρότητας”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός “σιχαινόταν τους νεοναζί”, όμως κάποιοι από τους συμβούλους του, προκειμένου να “κερδίσει” η Νέα Δημοκρατία τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, εισηγήθηκαν να εξουδετερωθεί κάθε αντιφασιστική πρωτοβουλία και να διαφανεί ότι η ΝΔ “ήταν το πραγματικό σπίτι για ψηφοφόρους που ήταν υπέρ της βίαιας αντιμετώπισης της μετανάστευσης και των επεισοδιακών διαδηλώσεων της Αριστεράς”.

Μάλιστα, μετά τα γεγονότα στο Μελιγαλά, η Wall Street Journal αναφέρει πως το περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν διχασμένο. “Κάποιοι σύμβουλοι ήθελαν να απαγορευτούν οι παρελάσεις της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Μπαλτάκος αντιτάχθηκε σε μία κίνηση που θα έκανε τα μέλη της να μοιάζουν με μάρτυρες. Ο κ. Σαμαράς, εξοργισμένος από ένα περιστατικό που είχε συμβεί στην περιοχή όπου εκλέγεται και ταπείνωσε έναν δήμαρχο από το κόμμα του, ήθελε να κάνει κάτι, αλλά δίσταζε να κάνει βήματα που θα έδειχναν να υποκινούνται από πολιτικά κίνητρα”, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας: “Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου επέβαλε μία απόφαση”, παρουσιάζοντας ως καταλύτη για την αντίδραση της κυβέρνησης τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.