European Voice: Αντώνης Σαμαράς, ένας δυναμικός πολιτικός άνδρας

Πορτραίτο του Αντώνη Σαμαρά, με τον τίτλο “δυναμικός ηγέτης”, δημοσιεύει με αφορμή την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου του 2014 το κοινοτικό έντυπο European Voice.

Στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως “δυναμικός πολιτικός άνδρας, μαχητικός, φιλόδοξος και εύγλωττος”, καθώς και “ιδεολόγος και εκδικητικός”, που “έχει παρελθόν στο να κάνει ισχυρούς εχθρούς και να αποξενώνεται από την κοινωνική και πολιτική ελίτ από την οποία προέρχεται”.

Αφού παραθέτει αναλυτικά την πορεία του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική πολιτική σκηνή, το European Voice σχολιάζει πως, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, “ο Σαμαράς έγινε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς σε διάστημα δυόμισι ετών, δεδομένης και της κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου εν μέσω φόβων για εθνική χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη”.

“Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι ο Σαμαράς, ένας έντονος άνθρωπος και πρωταθλητής τένις στα νιάτα του, ο οποίος απολαμβάνει να βρίσκεται στην ταραγμένη ελληνική πολιτική σκηνή, θα πρέπει τώρα να ηγηθεί του πρώτου μεγάλου συνασπισμού κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στην ιστορία της χώρας. Τουλάχιστον δεν αναγκάστηκε να αποδεχτεί συνεργασία με τον Παπανδρέου, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του”, σημειώνεται στο άρθρο.

Όπως αναφέρει το European Voice, “μεταβάλλοντας τη θέση του ως προς τη λιτότητα, ο Σαμαράς έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πραγματιστής”.

“Το μεγαλύτερο ερώτημα για την ΕΕ είναι το κατά πόσον αυτός ο φλογερός πολιτικός μπορεί να διατηρήσει το συνασπισμό με τους σοσιαλιστές. Η σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται ότι στερείται της οικειότητας – αλλά και της τριβής – που τον συνέδεε με τον Παπανδρέου. Ο Σαμαράς, μαζί με μερικούς υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του Βενιζέλου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την επόμενη Τετάρτη (4 Δεκεμβρίου)”, καταλήγει το δημοσίευμα.