Στους υπαλλήλους της τρόικας παρέπεμψε η Μέρκελ τον Αντώνη Σαμαρά

Στην τρόικα παρέπεμψε τον Αντώνη Σαμαρά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση τους.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε χθες συνάντηση λίγων λεπτών με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, που συνεχίζεται και σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Η γενική απάντηση από τη Γερμανία, για τη συνάντηση, όπως μεταφέρθηκε στην "Καθημερινή", στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι "δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου" να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.

Το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι "πολιτική" συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου. Ενδεικτικό της στάσης του Βερολίνου είναι το περιεχόμενο της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κ. Μέρκελ φέρεται να συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έως σήμερα και να του διεμήνυσε ότι «όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη από εμάς».

Ο Α. Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία το "όχι" της σε οποιαδήποτε νέα μέτρα και παρεμβάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την 'Ανγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα οποία όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δικαιώνουν την ελληνική πλευρά.