Σύγκλιση έστω και με το ζόρι: Πάμε προς λύση για ΕΣΡ την Πέμπτη

Μορώνης και Κουτρουμάνος οι πρόεδροι που έχουν προταθεί

Πορεία λύσης προς συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά και τη χθεσινή πέμπτη, αποτυχημένη, προσπάθεια για ορισμό των προσώπων της ανεξάρτητης αρχής, φαίνεται να δείχνουν τα τελευταία νέα από το πολιτικό μέτωπο για τα ραδιοτηλεοπτικά.

Με κινήσεις, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι το αδιέξοδο ξεπερνιέται και ενδεχομένως την Πέμπτη να υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε καίριες υποχωρήσεις, καθώς αποφάσισε να αναστείλει την κατάθεση στη Βουλή, του νόμου-γέφυρα που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, ενώ κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα τη ΝΔ δήλωσαν ότι δεν καλύπτονται από το περιεχόμενο της τροπολογίας, καθώς όπως προβλέπει «αναστέλλεται» και δεν καταργείται η ισχύς των επίμαχων διατάξεων.

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η τροπολογία θα ισχύσει και δεν θα αλλάξει το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι θα προστεθεί στην επίμαχη τροπολογία, ότι για κάθε ζήτημα αδειοδότησης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Εκτός όμως της αναγκαστικής αναμονής της απόφασης του ΣτΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι αν επιθυμεί την συναίνεση η κυβέρνηση για την ανάδειξη του ΕΣΡ θα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική των επιθέσεων προς την αντιπολίτευση και προς την Δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ εν όψει της νέας Διάσκεψης των Προέδρων προτείνει για πρόεδρο του Συμβουλίου τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, θέλοντας από την πλευρά της να δείξει ότι επιθυμεί λύση, ενώ ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κρατούν από χθες συναινετική στάση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ταυτόχρονα ενώ η ΝΔ ζητούσε ολική απόσυρση του νόμου Παππά, τελικά σήμερα τονίζει: «Εννοείται ότι η επαναφορά της θεσμικής τάξης με την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά, προηγείται της επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν το Ε.Σ.Ρ.».