Κινδυνεύει να ματαιωθεί η κρίσιμη διάσκεψη για τις άδειες στο Επικρατείας

Απουσίες και αναπληρωματικοί

Σήμερα το απόγευμα (5 μμ) αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την γνωστή υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο σύμβουλος Επικρατείας Αριστόβουλος-Γεώργιος Βώρος, αιφνιδίως έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, μετά από καρδιακό επεισόδιο και του τοποθετήθηκε stent λόγω απόφραξης αρτηρίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι το αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης που θα κρίνει τις τηλεοπτικές άδειες, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, είναι σε αναρρωτική άδεια, καθώς έσπασε το πόδι του και δεν συμμετείχε στις τρεις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά συνέπεια, στην συγκεκριμένη σύνθεση της Ολομέλειας, το ένα αναπληρωματικό μέλος θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνιδιαστική ασθένεια του κ. Βώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλο αναπληρωματικό μέλος στην συγκεκριμένη σύνθεση.

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος διέταξε τη διενέργεια ελέγχου (πειθαρχικού και ποινικού) για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, κλπ. στον ηλεκτρονικό Τύπο, δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ και την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014. 

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει , όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, με την έναρξη της σημερινής διάσκεψης να τεθούν εκτός από τα νομικά ζητήματα που είναι στο τραπέζι και άλλα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η διάσκεψη σε επ' αόριστον αναβολή μέχρι να αναρρώσει ο κ. Βώρος και να μπορεί να συμμετέχει στη διάσκεψη. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμη και για ματαίωση της διάσκεψης γεγονός που θα σημάνει την εξέταση την υπόθεσης και πάλι από την αρχή με νέα σύνθεση.
 
Πάντως, αν η διαδικασία, σήμερα,  κινηθεί χωρίς απρόοπτα η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφανθεί για το βασικό νομικό ζήτημα του παραδεκτού των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών το οποίο και θα κρίνει αν οι δικαστές θα περάσουν στην ουσία της υπόθεσης που αφορά το θέμα της συνταγματικότητας.

Τα τρία ζητήματα που αναμένεται τεθούν σήμερα σε ψηφοφορία είναι το παραδεκτό, το έννομο συμφέρον και το βάσιμο των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.