Σταθερότητα και ΑΟΖ στην ατζέντα Σίσι με Τσίπρα και Παυλόπουλο

Τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή και αφού καλωσόρισε τον κ. Αλ Σίσι στην Ελλάδα, ευχήθηκε και εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα. 

Για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο Αιγύπτου.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά- όπως είπε- πολλά θέματα και ιδίως, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. "Από αυτήν την συνεργασία πολλά μπορούν να διδαχθούν και άλλοι. Και ιδίως η Τουρκί,  σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με όλους μας, και ιδίως με την Ελλάδα και την Κύπρο" τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Σίσι και στις δύο συναντήσεις υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα. 

Μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για την θετική θέση που παίρνει πάντοτε η Ελλάδα, απέναντι στη χώρα του, κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που την «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

Την Τετάρτη η τριμερής Τσίπρα- Αλ Σίσι- Αναστασιάδη  

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ των Αλέξη Τσίπρα, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αλ- Σίσι με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.