LIVE: Το debate των πολιτικών αρχηγών

00:10 Ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις ώρες, το debate των πολιτικών αρχηγών.

00:09 Τσίπρας: Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, δώσαμε ανάσες αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ζητήσαμε ισχυρή εντολή για να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία, και αυτό κάναμε. Οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας, μέσα και έξω από τη χώρα. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, των σκανδάλων, της αναξιοκρατίας. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.

00:07 Μεϊμαράκης: Ψηφίσαμε πολύ ακριβά την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, του μεσαίου χώρου. Προσωπικά είμαι στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα. Για να φτάσουμε στα εισοδήματα του 2009 χρειαζόμαστε 100 δισ. επενδύσεις, δεν βγαίνουν από το Δημόσιο. Ποιος θα φέρει αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις; Σκεφτείτε και ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία.

00:05 Λαφαζάνης: Μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, φορολεηλασία και καταστροφή του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, εθνική υποτέλεια, η χούντα της τρόικας να καθορίζει ακόμα και πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ΟΧΙ που ελέχθη στο δημοψήφισμα. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα, και είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική.

00:03 Θεοδωράκης: Πρώτη φορά στα σοβαρά. Τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα. 21 του μήνα πρέπει να βάλουμε πολύ σκληρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πρώτο κόμμα. Μικρό υπουργικό σχήμα, να κοιτάξουμε τη διαφθορά.

00:01 Κουτσούμπας: Οι προσδοκίες για τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν οικτρά. Λέμε στους ψηφοφόρους να μην επιστρέψουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Οι κοκορομαχίες που είδαμε πριν δε σημαίνουν ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, αλλά θα είναι αντιλαϊκή.

00:00 Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ στήριξαν μία κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ προέρχονταν από τον χώρο της κεντροδεξιάς. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διέγραψαν 5 δισ, δάνεια μέσω της Αγροτικής. Υπογράψαμε μια συμφωνία για να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή. Δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε μια τέτοια συμφωνία, όμως είναι μία συμφωνία που δίνει ελπίδα για το αύριο.

23:58 Γεννηματά: Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Δεν έσκισαν τα μνημόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τους καλώ να σκίσουν το λαϊκισμό. Ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας. Ξέρω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις. Είμαι αποφασισμένη να τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών.

23:55 Γεννηματά: Η αντιπαράθεση αυτή πρέπει να σταματήσει, είναι στείρα, δεν αφορά την ελληνική οικογένεια. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Προχωράει μέσα από τη συνεννόηση, το σεβασμό και τη δημιουργική δουλειά. Είναι μια δύσκολη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα σας τη δική μας οικογένεια. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό. Σας καλώ να δεσμευθούμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα εξασφαλίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς όρους.

23:52 Ένταση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

23:51 Καμμένος: Ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει την πολιτική Σαμαρά, την υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μεϊμαράκη, είστε υπόδικος. Να φέρετε το χαρτί που λέει ότι αθωωθήκατε,. Είπατε ψέματα ότι υπάρχει αθωωτικό χαρτί. Κανένα χαρτί δεν υπάρχει. Η ΝΔ έτσι όπως κατάντησε δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε μαζί της.

23:49 Κουτσούμπας: Πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση, εφόσον πολλά χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε συνεχή αδιέξοδα.

23:48 Θεοδωράκης: Τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, χρωστούν στις τράπεζες, έχουν χρεωθεί για πανάκριβους προεκλογικού;ς αγώνες και κομματικούς στρατούς, Το Ποτάμι δε χρωστάει πουθενά γιατί δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε γραφεία και δε χρωστάμε. Ο κ. Μεϊμαράκης θα κυβερνήσει με τους αποτυχημένους του και ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μπαλτά και την κυρα-Τασία;

23:46 Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας είχε πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα υπέγραφε τρίτο μνημόνιο. Και κατηγορούμεθα εμείς που ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και δεν υπογράψαμε. Η ενιαία Ευρωζώνη βλάπτει και την Ευρώπη, και την Ελλάδα, που την έχει καταστήσει αποικία. Εμείς λέμε όχι στη λιτότητα των μνημονίων, όχι στην υποτέλεια. Υπάρχει εναλλακτική λύση.

23:44 Μεϊμαράκης: Φεσώσατε τη χώρα με 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, όταν μας πήγατε σε ένα άχρηστο και διχαστικό δημοψήφισμα. Επαίρεστε που φεσώσατε τη χώρα 90 δισ. σε 7 μήνες. Γιατί θυμήθηκε τώρα ο κ. Καμμένος τη θεωρία με τα υποβρύχια; Επειδή βλέπει ότι θα μείνει εκτός Βουλής έχει παλαβώσει.

23:42 Τσίπρας: Τα 86 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης δεν είναι καθαρός δανεισμός, δεν επιβαρύνει το χρέος. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία πραγματικότητα.

23:40 Ξεκινά η έβδομη και τελευταία ενότητα, με τοποθετήσεις ή ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών

ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

23:39 Ένταση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Όλγας Τρέμη εξαιτίας της αναφοράς του στα ΜΜΕ.

23:37 Τσίπρας: Χαίρομαι που αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ΕΡΤ, που άνοιξε με τους αγώνες των εργαζομένων. Και δεν άνοιξε η ΕΡΤ με τη λογική των προηγούμενων, ούτε αυξήσαμε το τέλος. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανομία και την αδικία με τα κανάλια. Πήραμε το κόστος, είχαμε το θάρρος να αψηφήσουμε τον πόλεμο που γίνεται εναντίον μας από μερίδα ΜΜΕ.

23:34 Μεϊμαράκης: Αν δεν έχουμε τις συνεργασίες που απαιτούνται δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, γι' αυτό καλούμε τον κ. Τσίπρα σε συνεργασία, αν δε θέλει, τι να κάνουμε; Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές και αστάθεια, μπορώ να πάω και στην Κουμουνδούρου αύριο να συζητήσουμε, (απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα) έχεις χρόνο να συζητήσουμε;

23:32 Λαφαζάνης: Ζούμε μία φαρσοκωμωδία. Μετά από κάθε εκλογική μάχη αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με τα μνημόνια. Ξεκινήσαμε με ένα, και τώρα το στηρίζουν πέντε πολιτικές δυνάμεις. Όταν μπαίνει κανείς στον μνημονιακό σωλήνα, βγαίνει ομογενοποιημένος. Βλέπω μετεκλογικά συγκυβέρνηση των πέντε μνημονιακών κομμάτων, είναι το προδιαγεγραμμένο μέλλον για την Ελλάδα. Η εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα,

23:30 Θεοδωράκης: Ήταν υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε με τον Αλέξη Τσίπρα για να περάσει η χώρα έναν πολύ δύσκολο κάβο, και το κάναμε. Αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας και είχε φέρει νωρίτερα τη συμφωνία, η χώρα θα είχε αποφύγει την οικονομική καταστροφή που υπήρξε τους τελευταίους μήνες.

23:27 Κουτσούμπας: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τον Μανώλη Γλέζο, είναι ένα σύμβολο μίας ηρωικής εποχής, από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές κρίνονται για το τι τοποθετήσεις κάνει ο καθένας. Αν και δεν ήμασταν προφήτες, ξέραμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε μνημόνιο.

23:24 Καμμένος: ΟΙ ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Συνεργαστήκαμε άψογα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχει Παπασταύρου.

23:21 Γεννηματά: Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν. Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει ο κ. Τσίπρας από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

23:19 Ξεκινά η έκτη ενότητα, με ελεύθερες ερωτήσεις επιλογής από τους δημοσιογράφους προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΜΠΤΗ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΜΥΝΑ

23:18 Γεννηματά: Περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010: Η παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος. Όλοι ήταν απέναντι και μας πετροβολούσαν, σήμερα αναγνωρίζουν πως ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της φτωχοποίησης και της εθνικής καταστροφής. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

23:14 Καμμένος: Η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δόθηκε. Η εξεταστική επιτροπή που ζητείται για τα υποβρύχια είναι άλλη από αυτήν για τον Τσοχατζόπουλο, μάρτυρές μου οι βουλευτές του Μεϊμαράκη που τότε ήταν στο ΛΑΟΣ.

23:11 Κουτσούμπας: Τόσα χρόνια που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία και προβλήματα έχουμε δει. Από το Κυπριακό, από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη συμμετοχή της χώρας μας σε νατοϊκές επιχειρήσεις. Για τους τζιχαντιστές, πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά όχι από εκείνους που τους δημιούργησαν και τους εξόπλισαν, μιλάμε για την αμερικανική πολιτική. Η Ρωσία είναι μία μεγάλη καπιταλιστική δύναμη σήμερα. Για τα δικά της συμφέροντα δουλεύει, είναι αυταπάτη να λέμε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

23:07 Θεοδωράκης: Το Ποτάμι λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος, μάλλον ρεζίλεψε τη χώρα, την παρουσιάζει σαν έναν φτωχό συγγενή που διαμαρτύρεται μόνο για το παρελθόν. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, αλλά ξέρουμε πότε πρέπει να δίνουμε τις μάχες. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοί μας. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί από τους ισχυρούς του κόσμου.

23:03 Λαφαζάνης: Δεν καταλαβαίνω γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από μία τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είναι κακό πράγμα. Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά; Δε βλέπω τίποτα το μεμπτό. Υπάρχει μια συμφωνία διακρατική που υπέγραψα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας, που αφορά έναν αγωγό με ρώσικο αέριο. Θα προχωρήσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για να υλοποιηθεί ή παραπέμπεται στις καλένδες;

23:01 Μεϊμαράκης: Στην εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίοπρας άφησε τη χώρα χωρίς κανέναν σύμμαχο πλέον. Στο μνημόνιο που μας έφερε αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος, εκτός από αυτό που είχε συμφωνηθεί το 2012. Αν αποφασίσει ο ΟΗΕ το ΝΑΤΟ να στείλει κάπου δυνάμεις, η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει. Δεν έχει γίνει ποτέ και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να γίνει.

22:57 Τσίπρας: Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν μία πράξη ευθύνης. Αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Όμως ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής καταφέραμε να δείξουμε την Ελλάδα ως σημείο σταθερότητας. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις με την Τουρκία και τις αποσοβήσαμε. Η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στα εξωτερικά θέματα.

22:54 Περνάμε στην πέμπτη θεματική ενότητα: Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

22:52 Τσίπρας: Φτάνει με την υποκρισία όταν η θάλασσα ξεβράζει νεκρά παιδιά στις ακτές. Είχαμε την προνοητικότητα να φτιάξουμε χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Από την αρχή μας κατηγορούσαν ότι εμείς καλούμε τους πρόσφυγες, ενώ βρισκόμασταν μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Καταφέραμε και βάλαμε το θέμα στην ΕΕ και καταφέραμε να κερδίσουμε τουλάχιστον την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ΕΕ είχε μία πολιτική απραξίας απέναντι στο πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό, μόνο με ευθύνη.

22:49 Μεϊμαράκης: Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Εμείς λέγαμε ότι η Συρία θα καταρρεύσει, ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Άκουσα με έκπληξη τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα. Έχουμε, και πρέπει να τα φυλάξουμε. Μη χάσουμε και κανένα νησάκι επειδή ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα.

22:46 Λαφαζάνης: Μίλησα με πρόσφυγες, είδα την κτηνωδία που ζούνε. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτήν την τραγωδία. Το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλα κονδύλια για να ανακουφίσουν την κατάσταση.

22:43 Θεοδωράκης: Βρέθηκα πολλές φορές στα νησιά ως δημοσιογράφος για να καλύψω τα θέματα με τους πρόσφυγες. Η κατάσταση ήταν τραγική. Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ για το μεταναστευτικό. Η ευθύνη όμως αυτή τη στιγμή είναι τεράστια. Ο ΟΗΕ μας επιβεβαίωσε, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει έναν άνθρωπο να συνενοηθούμε. Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν την Ευρώπη.

22:39 Κουτσούμπας: Θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Πρέπει να παρθούν μέτρα. Σκέφτομαι και παρέμβαση στην ίδια την πρωθυπουργό και τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο αύριο, ώστε η ίδια η Κομισιόν να αναλάβει να τους μεταφέρουν από τα νησιά στους τόπους προορισμού τους. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα.

22:36 Καμμένος: Διαφώνησα πλήρως για το θέμα της ιθαγένειας. Όμως η κυβέρνηση, ιδίως τους τελευταίους μήνες, έδρασε όπως έπρεπε. Όμως το πρόβλημα αρχίζει από πολύ πιο πριν. Όταν οι ΑΝΕΛ μιλήσαμε για την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, όλοι μας κατηγόρησαν ότι αυτά που λέγαμε ήταν επικίνδυνα. Τώρα το λέει η κ. Μέρκελ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, είναι και οι λαθρομετανάστες. Πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νησιά όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.

22:34 Γεννηματά: Πρέπει να δράσουμε για το μεταναστευτικό. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αδράνησαν, δεν έκαναν όσα έπρεπε, έχασαν σημαντικούς πόρους. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι εδώ πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και όχι ελληνικό. Από την άλλη, έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να υπάρξει διακομματική συνεργασία. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση και την αδράνεια όλων αυτών των μηνών.

22:32: Ξεκινά η τέταρτη ενότητα: Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ: ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ

22:30 Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το φάρμακο είναι το κόστος. Παλέψαμε και μειώσαμε αυτό το κόστος περίπου στο μισό. Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους για να ξαναζωντανέψει το εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι ένας υγιής κλάδος.

22:27 Καμμένος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νομό πρότυπα σχολεία. Στην Παιδεία πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, εγώ έχω πέντε παιδιά. Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Απαράδεκτο το 23% του ΦΠΑ στην Παιδεία. Αυτά είναι μέτρα που είναι υπό διαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι θα βρούμε ισοδύναμα.

22:23 Κουτσούμπας: Από την πρώτη στιγμή αντισταθήκαμε στην αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23%. Με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία πολλοί άνθρωποι στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και ιδιωτικές σχολές, που με χίλιες δυσκολίες προσπαθούν να λειτουργήσουν. Είναι άδικο μέτρο και το παλεύουμε, στο πλαίσιο μίας αντίληψης για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση. Κοροϊδία να λέει κανείς ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

22:20 Θεοδωράκης: Ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια. Έχουμε αρνηθεί να ιδρύσουμε νεολαία στα πανεπιστήμια. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον “μπαλτά” στην παιδεία, είναι εξωφρενικά όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες στην Παιδεία. Στην Παιδεία χρειάζεται μια εθνική επιλογή, θέλουμε έναν υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα, θέλουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι σχολεία των κομμάτων.

22:16 Λαφαζάνης: Χρειάζεται επανάσταση στην Παιδεία, αλλά επανάσταση δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά πρώτα απ' όλα χρήματα για την Παιδεία, δημοκρατία. Για την Υγεία: Το δημόσιο υγειονομικό σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό και με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Για να το χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

22:13 Μεϊμαράκης: Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να υπάρχουν και μη κρατικά πανεπιστήμια, αντί να πηγαίνουν τα παιδιά λόγω ιδεοληψιών της Αριστεράς στο εξωτερικό. Ο Τσίπρας ό,τι ιδιωτικό ακούει το μισεί, τρέχει να το φορολογήσει. Αν δε συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά και την παραγωγική συνεργασία, θα παράγουμε στρατιές θυμωμένων ανέργων.

22:10 Τσίπρας: Έχουμε αιμορραγία επιστημόνων, πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, αυτό σημαίνει να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο, να ενισχύσουμε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Συμφωνούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν δίπλα στα πανεπιστήμια ερευνητικά κέντρα, και δίπλα σε αυτά να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγική διαδικασία, άλλο η παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά.

22:08 Ξεκινάει η τρίτη ενότητα: Παιδεία-Υγεία

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22:06 Τσίπρας: Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφήσαμε ανοιχτό ένα παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, όλα αυτά είναι επιτυχίες της σκληρής διαπραγμάτευσης. Τουλάχιστον εμείς δεν παραδοθήκαμε, όπως η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά διαπραγματευτήκαμε. Παράλογος φόρος ο ΕΝΦΙΑ, θεσμοθετήθηκε επί ΝΔ και μας τον φόρτωσε στην πλάτη, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί όταν πάει μπροστά η οικονομία.

22:04 Για να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις για το ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διώχνει, αναφέρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να δούμε τη μαύρη εργασία, το δημογραφικό ζήτημα και τις εισφορές.

22:01 Η Λαϊκή Ενότητα θέλει ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη, ένα σοσιαλιστικό κράτος, που δεν θα είναι κράτος της διαπλοκής και κομματικό φέουδο, όμως αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια, σε συνθήκες καταλήστευσης του λαού, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

21:58 Ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει να καταργηθούν οι πολεοδομίες και να προωθηθεί η ηλεκτρονική ανάρτηση των αδειών, ως ενδεικτικό μέτρο για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και το κομματικπο κράτος, ενώ τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

21:54 Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τη διαφθορά και τη διόγκωση του Δημοσίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντά ότι ο δημόσιος τομέας έχει διαφθαρεί όχι μόνο του όγκου του, αλλά και λόγω της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων

21:51 Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται από την αρχή χτίσιμο, υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος, που δικαιολόγησε την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξουν τη συμφωνία με τους δανειστές λέγοντας ότι η επιλογή που είχαν ήταν να πυροβολήσουν τη χώρα ή τα πόδια τους.

21:48 Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες, απαντά η Φώφη Γεννηματά σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ από τον Αντώνη Σρόιτερ, προσθέτοντας πως δεν έχει στα χέρια της στοιχεία για κακοδιαχείριση. Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας, εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στις τράπεζες και τους εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ, αναφέρει ακόμα.

21:46 Ξεκινά η δεύτερη ενότητα: Διοίκηση-Κοινωνική Πολιτική

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ

21:44 “Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ο νικητής”, σχολίασε σκωπτικά η Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο, επαχθέστερο μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι είχε πρωτογενή πλεονάσματα.

21:39 “Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία”, αναφέρει ο Πάνος Καμμένος, εξηγώντας πως όσο μικρότερη είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι και τα έσοδα για το κράτος, απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά σχετικά με τη φορολογία.

21:35 Η Σία Κοσιώνη ζητά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να εξηγήσει τις διαφορές του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Ενότητα. Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ υποστηρίζει πως οι προτάσεις των δύο κομμάτων είναι "η μέρα με τη νύχτα", και ότι είναι άλλο να πάρει ο λαός την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει με σχεδιασμένη παραγωγή προς όφελός του, και άλλο απλώς να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ, που θα επέφερε νέα μέτρα για τους πολίτες.

21:33 Το Ποτάμι ψήφισε το μνημόνιο επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα ερχόταν η καταστροφή, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων, αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

21:30 Η επιλογή του εθνικού νομίσματος δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως μπαμπούλας, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως θα ανίσχυε τις εισαγωγές και την απασχόληση και τονίζοντας πως καταστροφή είναι το μνημόνιο και όχι η έξοδος από το ευρώ. Η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη αφορούσε το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit.

21:26 Ο Β. Μεϊμαράκης απαντά παραδεχόμενος ότι "είπαμε πολλά το 2012", αλλά και παραθέτοντας ελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά και σχολιάζοντας ότι η ΝΔ δεν έδωσε ποτέ υποσχέσεις τύπου "θα σκίσουμε τα μνημόνια", όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

21:25 Ο Αντώνης Σρόιτερ ρωτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τις παλαιότερες εξαγγελίες της ΝΔ με τα "Ζάππεια".

21:24 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η κυβέρνησή του πέτυχε πολλά, απαριθμώντας μεταξύ άλλων το πακέτο Γιούνκερ και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος, και επισημαίνει ότι μέσα στον αγώνα που δόθηκε τους τελευταίους μήνες δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί μέρος των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο αγώνας συνεχίζεται.

21:22 Η πρώτη ερώτηση από την Όλγα Τρέμη στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και το γεγονός ότι δεν καταργήθηκε, όπως είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

21:21 Ξεκινά η διαδικασία, με την πρώτη θεματική ενότητα: Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία.

21:16 Ο συντονιστής του debate, Πάνος Χαρίτος, παρουσιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν και περιγράφει τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί να ακολουθηθεί.

21:14 Με μικρή καθυστέρηση ξεκινά αυτήν την ώρα το debate.

20:40 Είκοσι λεπτά απομένουν για την έναρξη του debate. Όλα είναι έτοιμα, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους να έχουν ήδη προσέλθει.

20:37 Ο τελευταίος αρχηγός που φτάνει στην ΕΡΤ είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που επίσης δεν έκανε δηλώσεις.

20:34 Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Ραδιομέγαρο, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

20:33 “Έχουμε την ευκαιρία για έναν διάλογο μεταξύ μας οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά κυρίως για έναν ειλικρινή διάλογο απέναντι στον ελληνικό λαό”, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα για ξεκάθαρες κουβέντες και ευχόμενη να έρθουν όλοι σήμερα στην τηλεμαχία με διάθεση για διάλογο και συνεννόηση, να αφήσουν τις κοκορομαχίες και να μιλήσουν για την ουσία, για την επόμενη μέρα που απαιτεί σταθερότητα και κυβέρνηση συνεργασίας.

20:32 Στην Αγία Παρασκευή και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

20:24 Στο Ραδιομέγαρο και η δημοσιογράφος του Mega Όλγα Τρέμη.

20:23 "Ο διάλογος όπως γίνεται σε αυτό το debate δεν έχει και τις καλύτερες προδιαγραφές ώστε η συζήτηση να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενημέρωση του λαού για τις θέσεις των κομμάτων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, ευχόμενος να επιτευχθεί το καλύτερο για τη δημοκρατία που, όπως είπε, έχει ακυρωθεί στον τόπο μας.

20:20 Είναι η σειρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που προσέρχεται συνοδευόμενος από τους Πέτρο Παπακωνσταντίνου και Κώστα Ήσυχο.

20:19 Στην ΕΡΤ αυτήν την ώρα και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

20:16 Προσέρχεται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

20:15 Στο Ραδιομέγαρο και η δημοσιογράφος του Star Μάρα Ζαχαρέα.

20:14 Σε σύντομη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος ευχήθηκε στα επόμενα debates να υπάρχει και διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κατανοούν τις θέσεις των κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα.

20:14 Στα σκαλιά της... ΕΡΤ όλοι έτοιμοι για το ντιμπέιτ

20:12 Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που καταφθάνει είναι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Τέρενς Κουίκ. Πολλά χαμόγελα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

20:05 Στο Ραδιομέγαρο προσέρχεται και ο δημοσιογράφος του Ε Μάκης Γιομπαζολιάς.

19:53 Ήδη στο Ραδιομέγαρο έχουν προσέλθει τρεις από τους επτά δημοσιογράφους που θα απευθύνουν ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, και συγκεκριμένα οι Αντωνης Σρόιτερ, Σία Κοσιώνη και Μαρία Χούκλη.

Διαβάστε ακόμα στο news.gr:

Η στρατηγική του debate: Πώς σχεδιάζει ο Μεϊμαράκης να... στριμώξει τον Τσίπρα

Τα τελευταία νέα από το Ντιμπέιτ: Όλοι οι κανόνες της... αρένας