Αλέξης Τσίπρας: Το “ΟΧΙ” είναι δικό μας

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Αθηναΐδα, στη σκιά του κλίματος διάσπασης που έχει καλλιεργηθεί από τις συνεχιζόμενες διαρροές στην Κουμουνδούρου.

«Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Είπε ότι «συζητάμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε, δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο», ότι «όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού». «Παλέψαμε», τόνισε, «με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: «ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;».

«Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει.

Με το βλέμμα στους αποχωρήσαντες, σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος». «Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;» διερωτήθηκε, για να σημειώσει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε δρόμους, προχωρώντας μπροστά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν».

«Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά», σημείωσε, για να επισήμανει: «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει». «Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για πολλούς»» τόνισε αφήνοντας αιχμές για τη Λαϊκή Ενότητα.

«Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας

«Δικό μας είναι αυτό το Όχι, και το Όχι του ελληνικού λαού είναι της κυβέρνησης που πήρε τα ρίσκα μέχρι το τέλος» ανέφερε απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη που διατείνεται ότι εκπροσωπεί το «Όχι« του δημοψηφίσματος. «Δεν το χαρίζω σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση».

«Το όχι δεν τελείωσε στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι επίσης ένα «Όχι» στο παλαιό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τους βαρόνους, τα κόμματα και τους πολιτικούς «που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους».