Αναπόφευκτο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η διάσπαση στο Συνέδριο

Η τελευταία πράξη του εσωκομματικού «δράματος» του ΣΥΡΙΖΑ για τη δρομολόγηση των οριστικών διαδικασιών για το ανοιχτό Συνέδριο το Σεπτέμβριο - στο οποίο θα γίνει και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ «προεδρικών» και «ανταρτών» - θα λάβει χώρα σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδριάζει εκ νέου για τις τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΠΓ θα εξετάσει στις 16:00 το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, αλλά και τo χρόνο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πιθανότατα να συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο για να δρομολογήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για ανοιχτό Συνέδριο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός αλλά προανήγγειλε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. "Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη", ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: "Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι' αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος".

Η απάντηση των διαφωνούντων ήρθε με το μανιφέστο της δραχμής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην ανοιχτή εκδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δημιουργία του ιστότοπου iskra στο κλειστό του Πανελληνίου. "Στην πρώτη φάση μετάβασης θα υπάρχουν δυσκολίες, όμως η έξοδος αυτή συνοδευόμενη από προοδευτικές πολιτικές θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάταξη της οικονομίας" δήλωσε, προτείνοντας ταυτόχρονα "να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα".

Η εκδήλωση, η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από αρκετό κόσμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων εκτός από συνεργάτες του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ και ο Μανώλης Γλέζος, αποτέλεσε ουσιαστικά προπαρασκευαστικό συνέδριο σε υπό δημιουργία νέο κομματικό φορέα.