Δημοψήφισμα 2015: Γιατί το “ΟΧΙ” προηγείται στο ψηφοδέλτιο;

Του Γιώργου Λαμπίρη

Δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας σε ό,τι αφορά την επιλογή «ΟΧΙ», η οποία προηγείται αυτής του «ΝΑΙ», στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της Κυριακής, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Δρόσο, ο οποίος μίλησε στο news.gr. Η αιτιολόγηση είναι ότι το "Δεν εγκρίνεται/Όχι" είναι αλφαβητικά πιο μπροστά από το "Εγκρίνεται/Ναι", αλλά... εργονομικά και λογικά δε φαίνεται πολύ βολικό!

«Kατά την προσωπική μου άποψη υφίσταται ζήτημα όσο υφίστατο και στην περίπτωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη», αναφέρει ο καθηγητής.

«Σε κάθε περίπτωση είναι ένα τέχνασμα αυτών οι οποίοι δημιούργησαν το ψηφοδέλτιο. Εάν θέλετε όμως να επισημάνω ένα βασικό πρόβλημα, είναι ότι το ερώτημα που τίθεται να είναι και στα... αγγλικά. Το ότι προσπάθησαν να προτάξουν το «ΟΧΙ», είναι γεγονός. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ευτελή κίνηση, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη θέση του ‘’ΟΧΙ’’ ή του ‘’ΝΑΙ’’», τονίζει ο συνταγματολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας του δημοψηφίσματος. «Θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Είναι λανθασμένη κίνηση και νομικά αλλά και πολιτικά, και κακώς συνέβη, όμως συνέβη. Σε ό,τι αφορά την τυπικότητα κατά προετοιμασία του δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα μπορούσε για παράδειγμα η Βουλή να πει: Ποιον επιθυμείτε για Πρόεδρο της Βουλής: τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ή τον Γεώργιο ΚαραΪσκάκη. Κανείς δεν την εμποδίζει να ρωτήσει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν είναι ένα ερώτημα εκτός λογικής. Το νομικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι που έχει σημασία, καθώς το ερώτημα τίθεται πάνω σε μη υπάρχουσες προτάσεις και θεωρώ ότι πρόκειται προδιαγεγραμμένα ‘’τελειωμένη’’ ιστορία.

«Η κίνηση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλο σφάλμα, ώστε να δημιουργεί δικαίωμα αντίστασης από την πλευρά των πολιτών. Σε σημείο δηλαδή που θα είχαν το δικαίωμα να βγουν στο δρόμο κάποιοι και να επικαλεστούν την παρανομία που έχει διατελέσει η κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτησή της».