Στο Μαξίμου η κυβέρνηση για το νέο μπλακ άουτ στο Brussels Group

Από τις Βρυξέλλες και όχι από το ΔΝΤ φαίνεται μόνον να μπορεί να περιμένει «ανάσα» χρηματοδότησης η Ελλάδα ενώ οι μέρες τελειώνουν. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης αλλά και ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, γίνεται στη σκιά του νέου αδιεξόδου που φαίνεται να ανακύπτει στο Brussels Group. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε ζητήματα που όμως αποτελούν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης: τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν ότι το Ταμείο δεν υποχωρεί στα δυο αυτά θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Πηγές του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ωστόσο λένε πως είναι διμερές ζήτημα, της Ελλάδας και των Βρυξελλών αν θα υπάρξει κάποια χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάντως, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από αύριο Δευτέρα ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στο Brussels Group, ενώ ο χρόνος τελειώνει και όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτή τη βδομάδα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.