Γιατί ζητά ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

“Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα”, και με τη λογική αυτή Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να δώσουν τέλος στην γενικευμένη εκλογολογία που υποσκάπτει το κλίμα ακόμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "κινήσεις πολιτικής σταθερότητας", και διεμήνυσε πως "οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δε θα καθηλώσουν τον τόπο".

"Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξάλλου, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθαρίζει πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την προεδρική εκλογή. “Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δε λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές; Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το Σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει”.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν η πρόταση της κυβέρνησης κατατεθεί τη Δευτέρα, η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, που διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Από τη πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για απέλπιδα κίνηση συσπείρωσης του κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας ότι καμιά σημασία δεν έχει, παρά μόνο επικοινωνιακή, μια κίνηση ψήφου εμπιστοσύνης "προς μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δεδηλωμένη στον λαό".

“Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους, γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Κι άλλο σημάδι αδυναμίας, αλλά και εκλογών”, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. “Και ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε κ πήρε το 2011, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λίγες μέρες μετά, είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ιστορία διδάσκει”, πρόσθεσε.