Βούτσης: Τρικ της κυβέρνησης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

"Στοιχείο του πανικού που έχει καταλάβει τη συγκυβέρνηση" χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επαναφορά της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Αποτελεί ένα τρικ, διότι αυτή η σκέψη είναι εντελώς απεξαρτημένη από τη μόνιμη συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής. Τους ενδιαφέρει να είναι ενέργεια μιας χρήσης", σημειώνει ο κ. Βούτσης, και προσθέτει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Αν υπάρχει η πλειοψηφία της Βουλής και μάλιστα μια διευρυμένη πλειοψηφία που θα έχει την πολιτική δέσμευση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ότι θα αποτελεί στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης και της αναθεωρητέας ύλης, όποτε και αν γίνει αυτή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Άλλωστε, αυτό εμπεριέχεται και στις δικές μας εξαγγελίες. Δεν παραιτούμαστε από αυτές τις αντιλήψεις, είναι αξιακές αντιλήψεις, δεν τις βλέπουμε ως συγκυριακές πολιτικές".

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές "πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής". Όπως λέει, υπάρχουν "δύο παράγοντες, που λειτουργούν αποτρεπτικά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και κατά πάσα πιθανότητα -δε λέω βεβαιότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής: Οι εσωτερικές αντιφάσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, λόγω των τρομακτικών κοινωνικών πιέσεων που ασκούνται, αλλά και η άρνηση των εταίρων δανειστών επί της ουσίας να διαπραγματευθούν ακόμη και κάτι ελάχιστα ευτυχές μαζί τους σε σχέση με το ζήτημα του χρέους".

Τέλος, ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να παρουσιάσει "μια διευρυμένη εξαρχής πλειοψηφία που να εκφράζει την κοινωνικοπολιτική θέληση για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να είναι ψηφοδέλτια που εκ προοιμίου θα διεκδικούν την πολιτική πλειοψηφία στη Βουλή. Προτιμώ τη φράση "πολιτική πλειοψηφία" από την αυτοδυναμία. Η επίκληση αυτού του όρου είναι λίγο παλαιοκομματική, από τα κακά της μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη διάθεση μέσα στην κοινωνία υπέρ της πολιτικής πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα οι ηγεσίες των κομμάτων, που θα βρεθούν στη Βουλή, θα είναι υποχρεωμένες να αφουγκραστούν τη λαϊκή διάθεση να στηρίξουν, ή να ανεχτούν, το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς".