Ο “καυτός” Αύγουστος της κυβέρνησης

Καυτός αναμένεται να είναι ο Αύγουστος για την κυβέρνηση που θέλει να περάσει σειρά μέτρων από τη Βουλή, ώστε να είναι έτοιμη για την επίσκεψη της τρόικας το Σεπτέμβριο, ενώ η αντιπολίτευση υψώνει τους τόνους.

Το Μαξίμου έχει ήδη στείλει το μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η 5η αξιολόγηση της τρόικας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ενδεχομένως η τελευταία και πρέπει να κρατήσει το πολύ έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχει μια λίστα θεμάτων που άφησε η τρόικα και πρέπει να κλείσει, γεγονός που δείχνει τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει πολλά μέτωπα.
Το κρίσιμο, για την κυβέρνηση κομμάτι, είναι να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση 1 δισ. Ευρώ, ώστε να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Στα προαπαιτούμενα είναι η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Κρίσιμη είναι η ψήφιση του νόμου για τα δάση, ενώ από τα θερινά τμήματα θα περάσει η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

Μεταξύ των μέτρων είναι η κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Με την υλοποίηση αυτών των μέτρων η κυβέρνηση ευελπιστεί να τελειώνει γρήγορα με την τρόικα για να προχωρήσει το θέμα τους χρέους.