Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δίωρη έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις αντιδράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις από το Δημόσιο.

Το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες ζητούσε, αν και όχι επίσημα, την επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, η διαθεσιμότητα των οποίων λήγει την Κυριακή και δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για το πόσοι και πώς θα επαναπροσληφθούν.

Το θέμα προέκυψε μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, με τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) Ανδρέα Λοβέρδο να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, το Σάββατο ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προκατόχου του στο υπουργείο Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, δηλώνοντας: "Δεν μπορεί επειδή δύο υπουργεία δεν έχουν κάνει τίποτα δέκα μήνες, να φωνάζουν κάποιον απ´ έξω και να του λένε να κάνει απολύσεις".

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των κυβερνητικών στελεχών του κόμματος για τη Δευτέρα, με αιχμή το θέμα των διαθεσιμοτήτων.

Επαναπροκηρύσσονται 600 θέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το τέλος της συνάντησης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επαναπροκηρύσσονται άμεσα 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι διοικητικοί υπάλληλοι των οποίων η διαθεσιμότητα έληγε, θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα και δε θα απολυθούν, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ. Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία, πρώτον, διότι κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα δεν απολύεται όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, και δεύτερον, διότι πέραν της άμεσης προκήρυξης προς κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, υπάρχει πλέον δυνατότητα, αν από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αυτές να καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αναφορικά με το συνολικότερο θέμα των διαθεσιμοτήτων-αποχωρήσεων, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, να γίνει αποτίμηση τους, και από εκεί και πέρα να είναι ανοικτή η δυνατότητα επανεξέτασης και ευελιξίας και αυτό να τεθεί στην τρόικα. Ως προς αυτό, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη παρέπεμπαν στις περιπτώσεις του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ εστίασης.