Αποφάσισαν το σχηματισμό κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας – Πάνος Καμμένος

"Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα" δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμονδούρου.

Για μια ώρα, οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συζήτησαν για το νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Ερωτηθείς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι "θα τα ανακοινώσει όλα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας" διευκρινίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ " ότι λέμε ισχύει για πάντα".

"Ο στόχος είναι όλοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε ενωμένοι" ήταν το τελικό σχόλιο του κ. Καμμένου τονίζοντας ότι με το ΣΥΡΙΖΑ "υπάρχει συμφωνία αρχών".

Χωρίς να κάνει καμία δήλωση αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 162 έδρες στη Βουλή, πλειοψηφία ικανή να επικυρώσει την εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για την ύπαρξη νέας κυβέρνησης στη χώρα. Πιθανότατα θα ορκιστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας. 

Άγνωστο παραμένει εάν κάποιο άλλο από τα 5 άλλα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει διαψεύσει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, έχει δεσμευτεί όμως ότι θα στηρίξει όσες τυχόν διατάξεις και νομοσχέδια έλθουν στη Βουλή και συμφωνούν με τις αρχές του Ποταμιού. 

"Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα" φέρεται να είπε ο κ. Θεοδωράκης. 

Ποιοι θα είναι υπουργοί της νέας κυβέρνησης

Αν και ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Καμμένος αποκάλυψαν κάποιο όνομα υπουργού της νέας κυβέρνησης, οι πληροφορίες που ακούγονται στο πολιτικό ρεπορτάζ είναι αρκετές. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις: 

Σημαντικό ρόλο θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκτιμάται ότι θα μπει η Ράνια Αντωνοπούλου.

Στο υπερ -υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν αρμόδιος τομεάρχης, ενώ για το Εσωτερικών - αν δεν υπάρξουν καραμπόλες - παίζει δυνατά το όνομα Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και στο Επικρατείας ο Νίκος Παππάς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Ν. Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Άμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Σταύρου Κοντονή, ενώ ο Ν. Βούτσης θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Πάνος Καμμένος θα αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας.