Τσίπρας: Το πάρτι στη χώρα τελειώνει

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά του ζητά ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, παρουσιάζει το σχέδιό του για τη δομή και τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και προαναγγέλλει ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι διαθέτει σημαντικές συμμαχίες στην Ευρώπη, προαναγγέλλει ότι το μοντέλο της τρόικας θα αντικατασταθεί με τις συνομιλίες με τους εταίρους στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, ενώ παράλληλα επιτίθεται με σφοδρότητα «τραπεζικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» που -όπως λέει- «έκλεισε τον κύκλο του» γιατί πρωτοστάτησε σε όλα τα σκάνδαλα -από το Χρηματιστήριο ως το Μνημόνιο- και οδήγησε στον «εκτροχιασμό της Μεταπολίτευσης».

Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει την αριστερή κυβέρνηση από οποιαδήποτε άλλη μεταπολεμική κυβέρνηση», ο κ. Τσίπρας λέει: «Η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η εδραίωση του αισθήματος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας, η κοινωνική συνοχή, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη όπως και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει θετική ενέργεια σε όλη τη χώρα».

Πρώτη θεσμική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης. «Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα προστεθεί αυτούσιος στις προγραμματικές δηλώσεις», τονίζει. 

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τις εξής πρωτοβουλίες: «Αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικά μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία. Μειώνουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, της στρατιάς που σέρνουν μαζί τους οι υπουργοί. Εμπιστευόμαστε τη δημόσια διοίκηση και δεν κουβαλάμε μαζί μας κομματάρχες. Προχωράμε σε κατάργηση των προνομίων της εξουσίας». 

Ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για την πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας. «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό έγκλημα διώκεται. Οι λίστες ανοίγουν και αξιοποιούνται. Το πάρτι στη χώρα μας τελειώνει», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μιλώντας για την επόμενη των εκλογών και την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία «για να μη μας δέσουν τα χέρια». «Κυβέρνηση με υποστηρικτές των απόψεων Μέρκελ δεν κάνουμε. Θα διαπραγματευθούμε απευθείας μαζί της», λέει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται εκ νέου στην επαναφορά της 13ης σύνταξης και καλεί τους συνταξιούχους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ «με το χέρι στην καρδιά και στο μέλλον, για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας ως χώρα». 

Υπενθυμίζει ότι στις 26 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το τέλος του μνημονίου και τη διάλυση του μοντέλου της τρόικας. «Θα έχουμε συμμαχίες δεν θα είμαστε μόνοι μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλος μέρος της συνέντευξής του διαβεβαιώνει ότι «οι καταθέτες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι ακόμα και μια επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση δεν θα έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των καταθέσεων του». «Οι ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου μπορούν να καλυφθούν», συμπληρώνει.

«Με το παρελθόν παίρνουμε οριστικά διαζύγιο την Κυριακή», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας