Τσίπρας: Επιτέλους, θα κάνει ξαστεριά την Κυριακή

“Ο κύβος ερρίφθη. Επιτέλους, θα κάνει ξαστεριά την Κυριακή”, ανέφερε απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

“Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζουμε για τις γενιές που έφυγαν με ψηλά το κεφάλι. Και για τις γενιές που έρχονται, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτίμησε πως “η νίκη και η αυτοδυναμία είναι στο χέρι μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός έχει αποφασίσει: “Τέλος η Ελλάδα πειραματόζωο. Τέλος η Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων. Ο λαός μας, τον θυμό του, την οργή του, την έκανε ελπίδα και όραμα και θα την κάνει την Κυριακή πολιτική πράξη. Πολιτική πράξη αξιοπρέπειας και αντίστασης. Πολιτική πράξη ανατροπής”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι “η υπομονή του λαού τελείωσε, και μαζί της τελειώνει το πολιτικό προσωπικό των μνημονίων, της διαπλοκής και της υποτέλειας”, και ανέφερε πως “στις 25 Γενάρη μπαίνουν οι τίτλοι τέλους για ένα καθεστώς μίζας και διαφθοράς, για ένα σύστημα εξουσίας που αντί να χτίσει ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος δικαίου, έχτισε ένα κράτος πελάτη μεγάλων συμφερόντων”.

Στη συνέχεια ανέπτυξε έξι δεσμεύσεις για την υπεράσπιση της κοινωνίας:

- Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ευρώπης που αλλάζει. Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρωζώνη χωρίς το φαρμάκι της λιτότητας, με το ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες, με την κοινωνία όρθια.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

- Εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής, της συναλλαγής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

- Εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

- Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

- Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

- Επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.

- 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

- Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.

- Κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/κίνηση.

Επίσης, κατα την ομιλία του είπε ότι “δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς να το ψάξουν, όπως πώς προέκυψε το χρέος, ποιοι αλλοίωναν τα στοιχεία, πού πήγαν 70 δισ. κοινοτικές επιχορηγήσεις, ποια συμφέροντα μας έβαλαν στο Μνημόνιο”, και τόνισε ότι θα ενταθεί η προσπάθεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μιλώντας για “ανεκπλήρωτη υποχρέωση σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία”.

Ο ίδιος μίλησε και για τις χθεσινές αναφορές του Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για μια ακόμα ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά και υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα είναι παράδοξο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει και τα spreads πέφτουν”.