Απόλυτη ισοψηφία στη Μεσσήνη και στο βάθος… τρίτος γύρος!

Ούτε ο δεύτερος γύρος κρίθηκε ικανός να αναδείξει δήμαρχο στο δήμο Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας!

Οι δύο υποψήφιοι, Γεώργιος Τσώνης, με το συνδυασμό "Αδέσμευτη Κίνηση" και Στάθης Αναστασόπουλος, με το συνδυασμό "Δημοτική Ένωση Μεσσήνης" έλαβαν ακριβώς από 50% και 9.236 ψήφους έκαστος.

Τα ψηφοδέλτια εστάλησαν στο Πρωτοδικείο, όπου θα γίνει επανακαταμέτρηση.

Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη καταμέτρηση στο Πρωτοδικείο, αφού οι υποψήφιοι, αλλά και η Πολιτεία, έχουν δικαίωμα ένστασης!

Αν και μετά από όλη τη διαδικασία και την εξάντληση των ενστάσεων δεν έχει ακόμη αναδειχθεί δήμαρχος στη Μεσσήνη, έστω και με έναν ψήφο διαφορά, τότε η διαδικασία προβλέπει τρίτο γύρο εκλογών για την ανάδειξη δημάρχου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμοί των Δημητρίου Σαμπαζιώτη "Συμμαχία Πολιτών" και Κώστα Αποστολόπουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσσήνης" έλαβαν 20,23% και 4,06% αντίστοιχα στον πρώτο γύρο και παίρνουν τρεις και μία έδρες αντίστοιχα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νικητής του δήμου Μεσσήνης θα λάβει 20 έδρες, προκειμένου, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο δημοτικό συμβούλιο και ο δεύτερος θα έχει μόλις εννέα (δηλαδή έντεκα λιγότερες), ακόμη κι αν έχει μόλις μία ψήφο λιγότερη!

Σύμφωνα με εγκύκλιο του εκλογικού νόμου, υπάρχει περίπτωση το Πρωτοδικείο να αποφασίσει αν είναι συμφέρον να διεξαχθεί τελικά ο τρίτος γύρος δημοτικών εκλογών, και σε διαφορετική περίπτωση να διενεργήσει κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Στην περίπτωση αυτή, οι εναπομείνασες έδρες κατανέμονται κατά τα 3/5 στον πρώτο και 2/5 στο δεύτερο.

Όπως είπε πάντως στο news.gr ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η περίπτωση κλήρωσης είναι από πολύ σπάνια, ως απίθανη. “Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, όλο και κάποιο ψηφοδέλτιο θα βρουν που δεν έχει ορθώς καταμετρηθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.