BBC: Τα νέα κόμματα ταρακουνούν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

“Η πολιτική στην Ελλάδα ποτέ δεν έχει υπάρξει τόσο απρόβλεπτη. Αυτά συμβαίνουν μετά από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης”, σχολιάζει σε άρθρο του ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Αθήνα, Κρις Μόρις, με τίτλο “νέα κόμματα ταρακουνούν την ελληνική πολιτική”.

Όπως εξηγεί ο Μόρις, το παλαιό δικομματικό σύστημα έχει καταρρεύσει. “Το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που διαχειρίστηκε την Ελλάδα σαν οικογενειακή επιχείρηση, έχει τεράστια προβλήματα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία τα πάει ακόμα καλά επειδή είναι λίγο-πολύ η μοναδική επιλογή που έχει μείνει από το κατεστημένο”, παρατηρεί, και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές, και αν αυτό συμβεί, “ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές – αισθάνεται την πολιτική να γέρνει προς το μέρος του”.

Ο Μόρις χαρακτηρίζει “μπαλαντέρ” το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνει πως “υπάρχουν κάποιοι ψίθυροι για το ποιος είναι πίσω από την ξαφνική άνοδο, και μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο, ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, λέει ότι είναι απλά για τους ανθρώπους που βαρέθηκαν τη συνηθισμένη πολιτική και είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τα πράγματα”.

Για τη Χρυσή Αυγή, σχολιάζει πως αναμένεται να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. “Πολλοί Έλληνες θα ντραπούν, αλλά οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής δεν πτοούνται καθόλου”.

“Επομένως, η ελληνική πολιτική θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών τελικά θα γεννήσει ένα πιο καθαρό, πιο αξιόπιστο πολιτικό σύστημα. Αλλά θα είναι μία δύσκολη διαδρομή, και αυτές οι εκλογές θα είναι ένα σημαντικό τεστ”, καταλήγει.