Πώς κατανέμονται οι έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Δεκάδες απώλειες για το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές, κερδισμένα τα ακραία κόμματα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα και αν κοιτάξει κανείς τη... δεξιά πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου θα δει να "γεμίζει".

Δείτε εδώ τη σύνθεση του προηγούμενου Ευρωκοινοβουλίου αλλά και πόσο μας στοιχίζει

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, η μόνη δυνατή πλειοψηφία φαίνεται ότι μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλιστές, με την ενδεχόμενη υποστήριξη των Φιλελευθέρων.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Πόσες έδρες παίρνει κάθε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 212 έδρες ( - 61 έδρες σε σχέση με το 2009)
Σοσιαλιστές: 187 έδρες ( - 9)
Φιλελεύθεροι: 72 έδρες (- 11)
Πράσινοι: 55 έδρες (-2)
Αριστερά: 43 έδρες (+ 8)
Συντηρητικοί: 45 έδρες ( - 11)
Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας: 35 έδρες (+ 6)
Άλλα κόμματα (UKIP, Εθνικό Μέτωπο, γερμανικό νεο-ναζιστικό κόμμα NPD κλπ): 102 έδρες (+72)

 

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο για "πολιτικό σεισμό" στην Ευρώπη αλλά και σε επιμέρους χώρες (όπως η Αγγλία και η Γαλλία). Στη Γερμανία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών (96) , παρ' ότι οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ CDU/CSU έρχονται πρώτοι, χαρακτηριστικό είναι ότι γερμανικό νεο-ναζιστικό κόμμα NPD (με βαρύ ποινικό μητρώο από επιθέσεις σε μετανάστες, ακόμη και δολοφονικές) κάνει την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 1% και μία έδρα, σύμφωνα με το νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν προβλέπει εκλογικό όριο.

Στην Αυστρία το κόμμα της άκρας δεξιάς FPO, το οποίο ελπίζει να συγκροτήσει ομάδα μαζί με το Εθνικό Μέτωπο και καταγράφει άνοδο κατά 5% σε σχέση με το 2009, εξασφαλίζει περί το 20% των ψήφων.

Στη Δανία, το Λαϊκό Κόμμα, με θέσεις κατά των μεταναστών, βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 27% των ψήφων και 4 από τις 13 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην Πολωνία, το ευρωφοβικό Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς εξασφαλίζει το 7,2% των ψήφων και μπορεί να στείλει 4 βουλευτές στο ευρωροκοινοβούλιο. Στην Ουγγαρία, επικεφαλής βρίσκεται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν, όμως η υπερεθνικιστική άκρα δεξιά του Jobbik καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15% και τρεις έδρες. Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει 9%-10% και τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησαν απέναντι σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς όπως το Podemos το οποίο προήλθε από το κίνημα των αγανακτισμένων και καταλαμβάνει 5 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Συνολικά, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών και ακραίων δυνάμεων δεν φαίνεται ικανή να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ διατηρεί την ευρεία πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι εθνικές πολιτικές και πολιτικές ισορροπίες δεν φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες. Ενδεικτικά στη Γαλλία, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ήδη περαιτέρω μείωση φόρων ενώ η μεγάλη νικήτρια των εκλογών, Μαρίν Λεπέν, ζήτησε από τον Ολάντ (το κόμμα του οποίου πήρε 14%) εκλογές.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, πιθανόν να επηρεαστεί και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, διεκδίκησε την προεδρία της Επιτροπής, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έθεσε σε αμφισβήτηση τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου προεδρεύει, λέγοντας ότι δεν είναι "σωστές".

Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία, η κατάσταση που διαμορφώνεται ίσως ωθήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν άλλη προσωπικότητα που θα είναι αποδεκτή από τους ευρωβουλευτές. Ηδη, συναντώνται αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες για να το συζητήσουν.