Γαλλία: Πανικός μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

Καταλύτης στο αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών ήταν αναμφίβολα τα οικονομικά μεγέθη και πρακτικές που ακούν στο όνομα: λιτότητα, δημοσιονομικά μέτρα, ύφεση, ανεργία κ.ό.κ.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτά αλλά η αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεργία.

Η αμφιβολία και η αμφισβήτηση κατά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ενότητας της Ε.Ε. μεταφράστηκε σε άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, πολλά εκ των οποίων ακροδεξιά. Η ακροδεξιά φέρεται η μεγάλη ωφελημένη αυτών των εκλογών.

Ενώ η αποχή άγγιξε πανευρωπαϊκά το 43% (δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 δεν πήγαν να ψηφίσουν).

Διαβάστε σχετικά: Πορτογαλία - exit poll: Πρώτη η αντιπολίτευση - ρεκόρ αποχής

Πανικός στη γαλλική κυβέρνηση

Σε μια κίνηση που μάλλον προδίδει πανικό, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει ούτε 12 ώρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όταν ανακοινώθηκαν οι νέες περικοπές. Το πρωί της Δευτέρας βρήκε το Φρανσουά Ολάντ, τον Βαλς και τους υπουργούς του σε κατεπείγουσα σύσκεψη για να αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έφερε πρώτη τη Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ ήρθαν στην τρίτη θέση.

Σαρωτική νίκη για το UKIP στη Μεγάλη Βρετανία

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, που είδε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ (UKIP) να υπερσκελίζει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και να παίρνει διπλάσιες έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες επιδόσεις του.

Διαβάστε: Βρετανία: Με το βλέμμα στις βουλευτικές πια ο Φάρατζ του UKIP

Γερμανία - Ιταλία - Λουξεμβούργο: Μπροστά οι κεντρώοι και η... αποχή

Ακόμη όμως και σε άλλες μεγάλες χώρες, του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία, μπορεί να μην αναδείχτηκαν οι ακροδεξιοί και να ενισχύθηκαν οι κεντρώοι, όμως πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά της αποχής.

Διαβάστε: Ευρωεκλογές Ιταλία: Συγκινημένος με το αποτέλεσμα ο Ρέντσι

Κερδισμένο και το λαϊκό κόμμα του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

Και μπορεί συνολικά στην Ε.Ε. η φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά και η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά να ελέγχει και πάλι το 70% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά οι Ευρωσκεπτικιστές υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους (περισσότερες από 140 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών).

Διαβάστε: Δανία: Πρώτο το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα

Ο υποψήφιος και για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, παρ' ότι ήταν ο κερδισμένος των ευρωεκλογών στη Γερμανία, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος:

"Είναι μια κακή μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ένα κόμμα με τόσο ρατσιστική, ξενοφοβική και αντισημιτική ατζέντα κερδίζει το 25% των ψήφων στη Γαλλία" σχολίασε αναφερόμενος στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι είναι εξτρεμιστές, απλά έχουν χάσει την εμπιστοσύνη, έχουν χάσει την ελπίδα τους" πρόσθεσε.

Ορθώς λεχθέντα. Αυτό θα σημάνει κάτι για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής την επόμενη μέρα;... είναι το δικό μας ερώτημα...

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη