Ευρωπαϊκό ντιμπέιτ: Ο απολογισμός της επόμενης μέρας

Κερδισμένος από το τηλεοπτικό debate των υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, παρά το γεγονός ότι μίλησε στα ελληνικά, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, ενώ αντίθετα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ φάνηκε υποτονικός και κουρασμένος, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση Τσίπρα για τις Κάννες.

Ακόμη και στην κόντρα με τον εκρηκτικό Γκυ Φερχόφσταντ,και την επίθεση που δέχθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σιώπησε αλλά έδωσε απάντηση.

Ο Γκυ Φερχόφσταντ μπορεί να χειροκροτήθηκε όταν μίλησε για τις ελληνικές τράπεζες και τα δάνεια σε κόμματα, ωστόσο ο κ. Τσίπρας ήταν αναμφισβήτητα η έκπληξη της βραδιάς, καθώς δε δίστασε να σηκώσει το γάντι.

Κατά γενική ομολογία, ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε χθες μια φωνή ορισμένων ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.

Εμφανίστηκε σχετικά άνετος στις περισσότερες από τις απαντήσεις που έδωσε, αλλά και στη κίνηση, αν και δεν είχε λάβει μέρος στα προηγούμενα ντιμπέιτ. Επίσης είχε dresscode πιο χαλαρό, χωρίς, γραβάτα και μίλησε στη μητρική του γλώσσα.

"Η Ελλάδα κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας" γράφει το europeanvoice.com και σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε λίγη ευρωπαϊκή αξία στη συζήτηση , εστιάζοντας σε δική του εθνική εκστρατεία.

Ταυτόχρονα ασκεί κριτική σημειώνοντας ότι απογοητεύτηκαν όσοι περίμεναν από τον κ. Τσίπρα μια νέα ευρωπαϊκή ιδέα στο τραπέζι.

Η ισπανική Εl Pais, σημειώνει ότι απέκτησε ενδιαφέρον όταν ο Σουλτς τα έβαλε με την Μέρκελ, ο Τσίπρας ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.

Η βελγική Le Soir παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος Φερχόφστατ για την Ελλάδα, ενώ το BBC εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος.

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανεργία και σημειώνει ότι: "Μόνο ένας βγήκε κάπως από τον χορό, ο Αλέξης Τσίπρας", καθώς ζήτησε τέλος της λιτότητας και περισσότερα χρέη, το αντίθετο δηλαδή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

"Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία" είπε παρουσιάζοντας τον εαυτό του.

Μάλιστα στη  διαδικτυακή δημοσκόπηση του Εurope Decides που είναι ακόμα σε εξέλιξη για το ποιος κέρδισε το debate τα αποτελέσματα φέρνουν πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα με 52%, δεύτερο τον Γκι Φέρχοφσταντ με 28%, τρίτη την Σκα Κέλερ με 11%, τέταρτο τον Μάρτιν Σουλτς με 6% και τελευταίο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με 3%.