«Αδειάζει» τον Ερντογάν για τη Λωζάνη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Αδειάζει» τον Ερντογάν για τη Λωζάνη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής»

«Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας».

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, περί αναγκαιότητας επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: ««Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Η επικαιροποίηση όμως αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις».