Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης ζητά ο Ερντογάν

Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης ζητά ο Ερντογάν

«Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος εν όψει της επίσκεψής του - Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του σε Αθήνα και Κομοτηνή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και τον ΣΚΑΪ.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Μίλησε ειδικότερα για «προβληματικές» αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά, ενώ σχολίασε πως «εύκολα» μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα.

Εξέφρασε ακόμα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει πως σε 15-20 μέρες θα εκδίδονταν. «Ακόμη είναι στην Ελλάδα», σχολίασε.

Μάλιστα, απέρριψε το επιχείρημα ότι η απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σχολιάζοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα» και πρέπει να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος και εκτίμησε πως «αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω». Αναφέρθηκε ακόμα στα έθιμα και τις παραδόσεις των δύο λαών, επισημαίνοντας πως υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες, και ανέφερε ως παράδειγμα τους Έλληνες που ζουν στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου και έχουν κοινή ζωή με τους Τούρκους. Στο πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» και τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν οι δύο χώρες σε αυτά.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών», διεμήνυσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμα: Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν σε Αθήνα και Κομοτηνή