Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη: «Πώς θα μειώσετε τους φόρους;»

Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη: «Πώς θα μειώσετε τους φόρους;»

Για κρυφή ατζέντα περιστολής δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών

Να απαντήσει με σαφήνεια πως θα καλυφθεί η εξαγγελία για μείωση των φόρων, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα περιστολής δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Ο Ε. Τσακαλώτος πήρε το λόγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τον κατηγορήσει ότι αν και τον «προκαλεί» τους τελευταίους μήνες, εκείνος δεν απαντά πώς θα καλύψει τη μείωση των φόρων που υπόσχεται.

«Αντί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ψεύτες, να κάνετε μια συζήτηση πάνω στα πραγματικά δεδομένα και να μας πείτε τι θα κάνατε εσείς. Και γιατί δεν μας λέτε εσείς, αφού θέλετε να μειώσετε τους φόρους, από που θα εξοικονομήσετε πόρους; από νοσοκομεία; Από την παιδεία; Από που θα μειώσετε δαπάνες; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες που μιλάτε για μείωση φόρων, να μας εξηγήσετε από που θα έρθουν τα χρήματα. Δεν έχετε απαντήσει ούτε μια φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε πως «ίσως η απάντηση είναι η ίδια θεωρία των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με την οποία θα δοθούν ελαφρύνσεις στους πλούσιους για να δημιουργηθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια να φτάσει και στους μικρούς».

«Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά η Λεπέν; Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Βίλντερς; Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Τραμπ; Γιατί αυτή η στρατηγική που μειώνουμε μόνο τους φόρους και δεν νοιαζόμαστε για τα νοσοκομεία, την παιδεία, την ασφάλεια στα σχολεία, αυτή η στρατηγική είναι που έχει φέρει αυτό το τέλμα. Και αντί να ειρωνεύεστε, κάποτε να μας πείτε ‘έχουμε πρόγραμμα που θα μειώσει τα σχολεία, την παιδεία'», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολοι οι στόχοι διότι έχει η Ελλάδα έχει «παρακόψει» δαπάνες από τα σχολεία και την παιδεία και βάζει στους υπολογισμούς του αύξηση των δαπανών.

«Εσείς λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να μας πείτε, κάποια στιγμή, εσείς που είσαστε ρεαλιστές και δεν είστε λαϊκιστές, από πού θα καλυφθούν οι μειώσεις των φόρων; Διαφορετικά σας επιστρέφω το λαϊκισμό και το ψέμα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.