Κουτσούμπας: Ξεχάστε την επαναφορά του κομμουνισμού, πάμε για νέες επαναστάσεις

Κουτσούμπας: Ξεχάστε την επαναφορά του κομμουνισμού, πάμε για νέες επαναστάσεις

«Όσον αφορά την τρομοκρατία, αυτό θα εξαρτηθεί από εκείνους που την φτιάχνουν»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», απέδωσε τις ευθύνες για την καταστροφή στην Δυτική Αττική στην πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είπε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει εκτός από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ολόπλευρη στήριξη των κατοίκων, μέτρα ανακούφισης και έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες όλων όσων έχουν πληγεί, μέτρα αποκατάστασης και αποζημιώσεις στο ύψος των ζημιών χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι «σηματοδοτούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει μια βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, που παίρνει από μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους 10 κι επιστρέφει 1 στους πιο εξαθλιωμένους, παριστάνοντας κιόλας τον ευεργέτη».

Ως προς την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είπε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στις «αγορές χρήματος» και μια κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, «όμως αυτό θα είναι βασικά καλό κυρίως μόνο για τα κέρδη των ομίλων» ενώ «ο λαός θα εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα, αφού θα είναι σε ισχύ όλα τα μνημόνια και τα μέτρα τους».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, και αν οι επόμενες εκλογές θα είναι «εκλογές για τρείς» σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είναι καθόλου αθώοι του αίματος, καθώς κυβέρνησαν για 20 χρόνια και έχουν ψηφίσει όλα τα μνημόνια, το 3ο μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αναπαλαίωση» και όχι για «αναγέννηση» του συγκεκριμένου χώρου και υπογράμμισε ότι «όταν έχουμε εκλογές το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ κι όχι αν θα είναι 2 ή 3 οι δυνητικοί νέοι “σωτήρες” – “ολετήρες”, για να μοιραστούν σε περισσότερους οι κυβερνητικές καρέκλες».

Ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η σημερινή νέα κεντροαριστερά με ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα είπε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες διεθνών κύκλων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως «μια ακόμα απόδειξη της πολιτικής χρεοκοπίας του, από ένα οπορτουνιστικό αριστερό ανάχωμα εξελίχθηκε σ' ένα αστικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία ιστορικά έχει αποδειχτεί καταλληλότερη, σε κρίσιμες στιγμές, να βγάζει τη βρώμικη δουλειά, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το πιο σοβαρό σκάνδαλο είναι οι αγοραπωλησίες όπλων με ένα κράτος όπως η Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι το ΚΚΕ ευθύς εξαρχής είχε καταδικάσει αυτή τη συμφωνία και πρόσθεσε «το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καμμένος και γι' αυτό, όπως και για τόσα άλλα, δεν έχει δώσει επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής για τον υπουργό 'Αμυνας σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει τέτοια πρόταση είπε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά μια γελοία κι αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, που εξελίσσεται κάθε μέρα, για υπαρκτά, ακόμα και για ανύπαρκτα ζητήματα, για να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση των δυο κομμάτων και την κοινή τους στάση που αφορούν την υλοποίηση αντιλαϊκών προαπαιτουμένων».

Ως προς το ενδεχόμενο ύπαρξης «φλέρτ» μεταξύ κυβέρνησης και «μπαχαλάκηδων» αλλά και κινδύνου τρομοκρατικών οργανώσεων για την χώρα, είπε «δεν ξέρω αν υπάρχει "φλέρτ", πάντως οι πρόσφατες ενέργειες των συγκεκριμένων ομάδων στο Πολυτεχνείο, που στόχο είχαν να εμποδίσουν τον τριήμερο εορτασμό, σίγουρα θα αφήνουν πολύ ικανοποιημένη την κυβέρνηση, την αμερικανική πρεσβεία και όσους θέλουν να θαφτούν τα μηνύματα του πολυτεχνείου, “έξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ”, γιατί είναι με τα μπούνια “μέσα” σε όλα αυτά».

«Όσον αφορά την τρομοκρατία, αυτό θα εξαρτηθεί από εκείνους που φτιάχνουν, χρηματοδοτούν κι αξιοποιούν τέτοιες ομάδες, για να υπηρετούν κάθε φορά τα αντιλαϊκά τους σχέδια, αφού τέτοιες “οργανώσεις” υπόκεινται στους σχεδιασμούς τους» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αν καταδικαστεί η ηγεσία της, είπε ότι «Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που προέρχεται από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Ο εγκληματικός χαρακτήρας της πηγάζει από την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία της. Γι' αυτό και το πρόβλημα δε λύνεται με τέτοιου είδους απαγορεύσεις. Αυτό που χρειάζεται, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, που πρέπει φυσικά να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα που διέπραξε η Χρυσή Αυγή, είναι να απομονωθεί αποφασιστικά από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, μέσα στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στις γειτονιές, παντού. Να καταδικαστεί τόσο η ίδια όσο όσοι την θρέφουν».

Έκανε λόγο για μεγάλο κίνδυνο εμπλοκής της χώρας σε πολεμική αναμέτρηση στην περιοχή τονίζοντας ότι αυτός «μπορεί να αποσοβηθεί μόνον με τον απεγκλωβισμό του λαού μας και των άλλων λαών από όλους εκείνους τους παράγοντες, που οδηγούν, αργά η γρήγορα, στο "μακελειό" των λαών».

Αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το όνομα της ΠΓΔΜ, είπε ότι αυτή η κινητικότητα με εμπλοκή και των ΗΠΑ στοχεύει στην παραπέρα ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, τόνισε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να μπολιάσουν με «ειρήνη» και «ασφάλεια» τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ εξαρχής είχε τονίσει πως το ζήτημα του ονόματος δεν είναι το κύριο στην υπόθεση της διασφάλισης της ειρήνης. Για κάτι τέτοιο απαιτείται η πάλη των λαών κι η ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εάν στο όνομα που συζητιέται αναφέρεται η λέξη Μακεδονία ή κάποιο παράγωγό του, θα πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δίνεται “λαβή” για να αναζωπύρωση του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση εκ μέρους της κυρίαρχης τάξης της Τουρκίας των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και επισήμανε ότι η Θράκη είναι μια περιοχή που η Τουρκία προσπαθεί να παρέμβει, με το επικίνδυνο της κατάστασης να συνίσταται στο ότι «αυτοί οι σχεδιασμοί στηρίζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", συχνά μάλιστα με το πρόσχημα του "αυτοπροσδιορισμού"».

«Στην περίπτωση της Θράκης ο λαός θα πρέπει να ζυγίσει το τι κινδύνους εγκυμονεί η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε συνδυασμό με την όψιμη αμερικανικανο-νατοϊκή κινητικότητα στην περιοχή, έναντι των Ρωσικών ενεργειακών και άλλων συμφερόντων» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στα οποία συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς πρέπει να συνεχιστούν «για να προστατευτούν οι λαϊκές κατοικίες από τα νύχια των τραπεζών, αλλά και από την κυβερνητική άθλια προπαγάνδα που ενοχοποιεί αυτές τις κινητοποιήσεις κι ετοιμάζει μάλιστα και νομοθετική ρύθμιση για την ποινικοποίησή τους».

Είπε ότι το κριτήριο της ενίσχυσης του ΚΚΕ και της πολιτικής του πρότασης δεν είναι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά στα ενθαρρυντικά δείγματα ότι «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, μετά και την πικρή γεύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουν αποκούμπι στο ΚΚΕ, μπαίνουν στο κίνημα, προβληματίζονται πάνω στις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει την επίκληση εκ μέρους του Α. Γεωργιάδη αποστροφής «παλαιών στελεχών της αριστεράς» «που δήλωναν περίπου “ευτυχώς που χάσαμε”» είπε ότι ο λαός καταστρέφεται σήμερα, ενώ έχει υποστεί ουκ ολίγα δεινά στο παρελθόν, εξαιτίας του καπιταλισμού κι όχι του κομμουνισμού, ενώ όσον αφορά, τα «παλαιά στελέχη της αριστεράς», «η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι υπογράφουν δήλωση μετάνοιας στο σύστημα, γίνονται αργά ή γρήγορα οι καλύτεροι του υπηρέτες, σε σημείο μάλιστα να τους επικαλείται και ο κύριος 'Αδωνις».

Ερωτηθείς αν εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση «μπορεί να επανέλθει ο κομμουνισμός» απάντησε «”Επαναφορά” δεν πρόκειται να συμβεί. Οι νέες επαναστάσεις κι εξεγέρσεις που θα γίνουν αναμφίβολα και στον 21ο αιώνα, θα βασίζονται πάνω στην πείρα της Οκτωβριανής Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που ακολούθησε. Θα παίρνουν υπόψη διδάγματα και συμπεράσματα, τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, τα νικηφόρα άλματα και τις αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη, έτσι ώστε αυτή τη φορά η εργατική τάξη, οι λαοί να νικήσουν οριστικά και αμετάκλητα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου, ότι θα γίνει πραγματικότητα και “θα είναι ντάλα μεσημέρι”».