Δεύτερη Κυριακή Κεντροαριστεράς με φαβορί και αουτσάιντερ

Δεύτερη Κυριακή Κεντροαριστεράς με φαβορί και αουτσάιντερ

81.800 πολίτες είχαν ψηφίσει έως τις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής

Δεύτερη Κυριακή σήμερα στις κάλπες με το δεύτερο γύρο των εκλογών για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα αναδείξει τον ηγέτη της ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. 81.800 πολίτες είχαν ψηφίσει έως τις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής ενώ η αποχή σε σχέση με όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπολογίζεται στο 25%.

Και λόγω της μεγάλης της διαφοράς την πρώτη Κυριακή αλλά και λόγω των πλημμυρών και του Εθνικού πένθους που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και έντονης εκστρατείας που θα έδινε μια ευκαιρία στο Νίκο Ανδρουλάκη να ανατρέψει την κατάσταση, η Φώφη Γεννηματά είναι το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση των δυο υποψηφίων να συγκεντρωθούν την Κυριακή σε κάθε εκλογικό τμήμα δωρεές υπέρ των πληγέντων από τη θεομηνία της Δυτικής Αττικής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν σήμερα μόνο όσοι ψήφισαν στον 1ο γύρο, και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα με την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού θα είναι οι αντίστοιχες με την Ελλάδα, αλλά με βάση τις τοπικές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ψήφοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα αργήσουν να ενσωματωθούν, ενώ τα αποτελέσματα της Αυστραλίας θα γίνουν γνωστά στην Αθήνα μερικές ώρες πριν κλείσουν οι ελληνικές κάλπες.

Στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 73.939 ψήφοι (42,50%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 ψήφοι (25,14%).

Ακολούθησαν:

  • Γιώργος Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%),
  • Σταύρος Θεοδωράκης  17.062 ψήφοι (9,81%),
  • Γιάννης Μανιάτης 7.417 ψήφοι (4,26%),
  • Γιάννης Ραγκούσης 4.162 ψήφοι (2,39%),
  • Κων/νος Γάτσιος 2.877 ψήφοι (1,65%),
  • Απόστολος Πόντας 924 ψήφοι (0,53%),
  • Δημήτρης Τζιώτης  343 ψήφοι (0,20%).

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε λόγω της τραγωδίας στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο να μετατεθούν για μια εβδομάδα οι εκλογές όμως, η πρόταση δεν έγινε δεκτή ενώ σημείωσε ότι το θέμα ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του κ. Νίκου Αλιβιζάτου.

Στον πρώτο γύρισαν ψήφισαν πάνω από 200.000 ψηφοφόροι και πάνω από 2.000 Έλληνες του εξωτερικού.

«Υπάρχει η παράταξη. Δεν έχει καταλυθεί η παράταξη. Απευθύνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παγιωμένες νοοτροπίες» είπε χθες, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης θεώρησε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει «όχι για να γίνει μοίρασμα εξουσίας αλλά ιδεών και πολιτικής», όπως είπε. «Όποιος φύγει θα είναι αμετανόητος. Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσωπικές στρατηγικές. Πιστεύω ότι ίδιο πιστεύουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι» τόνισε. Δήλωσε αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα η παράταξη κι έθεσε στόχο του να οδηγήσει «τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ανήκει» σημείωσε.

Η κ. Γεννηματά του απάντησε. «Ο νέος ενιαίος φορέας δεν θα χτιστεί πάνω στις παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος. Στην μεγάλη προσπάθεια για την Αναγέννηση της παράταξης συναντώνται όλες οι γενιές, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Συμπορεύονται και δεν διχάζονται».