Εθνικό πένθος για την τραγωδία στη Μάνδρα

Εθνικό πένθος για την τραγωδία στη Μάνδρα

Τουλάχιστον 15 οι νεκροί - Μέτρα για τη στήριξη κατοίκων και επιχειρηματιών που έχουν πληγεί προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τραγωδία από τη θεομηνία στη δυτική Αττική, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Εξέφρασε ακόμα τις ευχαριστίες του στην Πυροσβεστική και ευχήθηκε κουράγιο σε όσους συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

  • Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.
  • Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
  • Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:

  • Ηδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
  • Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
  • Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται συνεχώς τα θύματα από την βιβλική θεομηνία που χτύπησε το πρωί την δυτική Αττική και έθαψε στη λάσπη τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, στους 15. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς ενός άνδρα που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μίας γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Επίσης, ανέσυραν νεκρούς έναν κυνηγό στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και έναν οδηγό φορτηγού στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Στη Μάνδρα έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ενώ η Νέα Πέραμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί κυρίως όσα σπίτια και καταστήματα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς κι όσα έχουν υπόγεια.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Απογοητευτική είναι η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα και την Ν. Πέραμο παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες των σωστικών συνεργείων, ενέργειες τις οποίες δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες και η νύκτα, ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερείας, Γιάννα Τσούπρα.

Για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων επιλήφθηκαν οι δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας, ο δεύτερος δε με τρόφιμα και νερά που προμηθεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος η Τοπική Αυτοδιοίκηση φρόντισε και για την διανυκτέρευση των πληγέντων που αδυνατούσαν να κοιμηθούν στο σπίτι τους.

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας.

Ανησυχία από τη νέα βροχόπτωση

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στην διάρκεια της νύχτας. Ήδη η μικρής διάρκειας και έντασης βροχόπτωση γύρω στις 9 μμ, προκάλεσε ξανά την υπερχείλιση των αποτραβηγμένων νερών στους δρόμους, αλλά και νέα ανησυχία στους κατοίκους και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, που επιχειρούν για την απάντληση των νερών και την διάνοιξη των δρόμων.

Ωστόσο, άκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που μετέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα, από την κατάσταση των δρόμων και ειδικότερα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στο τμήμα από την Ελευσίνα έως τον Αγ. Σωτήρα - περίπου 13 χλμ. - από την αυτοψία που πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα. Κατά μήκος της οδού, και από τις δύο πλευρές, ήταν «στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα κάθε είδους και μεγέθους».

Περισσότερο σοκαριστική ήταν η εικόνα του δρόμου, ο οποίος ήταν «κομμένους σε τρία-τέσσερα σημεία από νέα ρέματα. Τα αρχικά - παρακείμενα της οδού - ρυάκια, εύρους μισού ή ενός μέτρου, είχαν μετατραπεί σε ποτάμια πλάτους 4 και πλέον μέτρων, καταστρέφοντας το δρόμο. Επίσης απογοητευτική ήταν η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα.

Για την διανυκτέρευση των πληγέντων, όπως ανέφερε ο κ Βασιλείου, επιλήφθηκαν οι όμοροι δήμοι.

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Κλειστοί παραμένουν οι βασικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στους οποίους είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία λόγω της θεομηνίας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση απο την Αστυνομία, διακεκομμένη παραμένει η κυκλοφορία:

1. Στο 39ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ν. Πέραμο.

2. Στο 35ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στη Ν. Πέραμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

3. Στον κόμβο διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο.

4. Στο 23ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στον κόμβο Παραδείσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας - η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται απο τις ράμπες του κόμβου προς Αθήνα και προς Κόρινθο αντίστοιχα.

5. Στον κόμβο Μάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την θεομηνία στην Δυτική Αττική και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.

Τρία κέντρα αποκατάστασης για τους πλημμυροπαθείς στην Αττική

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Τη παραχώρηση των Κέντρων στην περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε η κ. Δούρου, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ύστερα από σχετική επικοινωνία τους.

Σε κόκκινο συναγερμό η Πάτρα με το φόβο θεομηνίας

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη, μέχρι και αύριο Πέμπτη o δήμος Πατρέων, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη από το κέντρο επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον δήμο, «το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων, καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, αποχέτευσης θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία σε άμεση και στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».