Τι απαντά ο Καμμένος για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Τι απαντά ο Καμμένος για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Δεν υπεγράφη συµφωνία µε κανέναν μεσάζοντα, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Άμυνας

Απαντήσεις αναφορικά με τους ισχυρισμούς βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη διακρατική συμφωνία για πώληση βλημάτων και αεροπορικών βομβών στη Σαουδική Αραβία δίνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως σημειώνει ο Πάνος Καμμένος, η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική, και εγκρίθηκε με τις προβλέψεις των όρων της και από τη Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Οι λόγοι για τους οποίους προβήκαμε στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της ΒτΕ όπου και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων», υπογραμμίζει, εξηγώντας πως «ως εκ τούτου, δεν ευσταθούν τα περί πολιτικής ευθύνης ενώ γνωρίζετε ότι δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυµεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εµάς, εφ’ όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουσιοδότηση».

Εν προκειμένω, διευκρινίζει ο υπουργός Άμυνας, δεν υπεγράφη συµφωνία µε κανέναν μεσάζοντα, αλλά με νόµιµα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ). «Μετά την υπογραφή της σύµβασης, το ΒΣΑ έπρεπε εντός 10 ηµερών να ανοίξει σε τράπεζα (του υπεδείχθη ΙΒΑΝ) ανέγκλητη πίστωση, πράξη η οποία μέχρι σήµερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επί του θέµατος, έχει γίνει επανειλημμένα όχληση από το ΥΠΕΘΑ, δια της ΓΔΑΕΕ. Την 3 Νοεμβρίου 2017 εκλήθη στο γραφείο μου ο Πρέσβης του ΒΣΑ, στην Αθήνα, για τον ίδιο λόγο. Συνεπώς, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήµερα καµία ποσότητα πυρομαχικών καθ’ όσον αυτό προϋπέθετε την κατάθεση ανέγκλητης πίστωσης», ξεκαθαρίζει.