Σταϊκούρας: Ποια επιστροφή στην κανονικότητα με capital controls;

Σταϊκούρας: Ποια επιστροφή στην κανονικότητα με capital controls;

Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να θριαμβολογεί για την υπέρβαση των στόχων, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει μία εικονική πραγματικότητα, κρύβει νέες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και αποκαλύπτει την κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της, τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας αμφισβήτησε τους αρμόδιους υπουργούς που μιλούν για «επιστροφή στην κανονικότητα» και διερωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό όταν υφίστανται ακόμη κεφαλαιακοί περιορισμοί, υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και συρρικνώνεται η οικονομική ελευθερία, όταν επιβάλλονται νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, όταν το κατά μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, συνεχίζονται τα «λουκέτα» στην αγορά και η «φυγή επιστημόνων» στο εξωτερικό, η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς «έδαφος» και η μακροχρόνια ανεργία, ως ποσοστό της συνολικής ανεργίας, αυξάνει;

Ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρμόδιος Τομεάρχης υποστήριξε ότι διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, εξακολουθεί να υφίσταται εσωτερική στάση πληρωμών, ακόμη και σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα, ενώ η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με βάση τα παραπάνω εκτίμησε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι η «νέα κυβερνητική αυταπάτη».

Αναφερόμενος στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί γι' αυτό, αλλά δεν αποκαλύπτει ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν με την υπερφορολόγηση των πολιτών. Ως «απόδειξη της εσφαλμένης επιλογής της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες» σημείωσε ότι οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 128 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ ή 33% από το 2014.

Με αιχμή τις κυβερνητικές αναφορές για εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις διότι πρόκειται για πρόσθετες και νέες επιβαρύνσεις των πολιτών (όπως οι περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.), τις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν υποστεί, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

«Φυσικά ακολουθούν και άλλα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018, ύψους 5 δισ., που ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στα 14,5 δις ευρώ, που είναι και ο υψηλότερος και πιο επώδυνος μνημονιακός λογαριασμός» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ενισχύσει το δίκτυο κοινωνικής προστασίας», όταν «χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές σταθερές, χωρίς ηθικές αναστολές και δεσμεύσεις, έχει ψηφίσει τα πάντα προκειμένου να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία».

Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε, επίσης, στην κυβέρνηση ότι ισχυρίζεται, μεν, πως θα υπάρξει ανάπτυξη 1,8% το 2017, αποκρύπτει, δε, ότι ο στόχος που η ίδια είχε θέσει για εφέτος, για ανάπτυξη 2,7%, δεν θα επιτευχθεί.

Απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί προτεραιότητά της, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «απόλυτη αποτυχία», αφού -όπως είπε- σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρά τις εκταμιεύσεις του δανείου, έχουν διαμορφωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17% από το τέλος του 2014.

Τέλος, ο Τομεάρχης Οικονομικών έκανε λόγο για αναγκαιότητα της δημιουργίας ταμειακού αποθέματος, καταλόγισε, όμως, στο οικονομικό επιτελείο ότι την επιδιώκει με τρόπο ανορθολογικό: Με την τακτική του εκτεταμένου εσωτερικού δανεισμού, με αποτέλεσμα να στερείται, άμεσα και έμμεσα, πολύτιμης ρευστότητας η πραγματική οικονομία.

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη, ανερμάτιστη και αδιέξοδη.