Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στη Χειμάρρα

Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στη Χειμάρρα

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η κυβέρνηση Ράμα από το πρωί της Τρίτης προχωρά σε νέες, αυθαίρετες κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στην Χειμάρρα της Αλβανίας.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας».

«Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών». κατέληξε.

Την καταδίκη της «για τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν στην κατεδάφιση κτιρίων στην Χειμάρρα» εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Κεντρώων και καλεί τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας.

«Η κυβέρνηση του κ. Ράμα οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τα δικαιώματα του ελληνισμού της Χειμάρρας, αποφεύγοντας πράξεις που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και συντελούν στην κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

Φωτογραφία από το himara.gr