Τσίπρας: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας με τη Νότια Κορέα

Τσίπρας: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας με τη Νότια Κορέα

«Μας φέρνει πιο κοντά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε και κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Τον ομόλογό του, πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες – έπειτα από πολύ ουσιαστική συζήτηση σε σειρά κομβικών τομέων συνεργασίας - συμφώνησαν ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συνεργασία, παρά την μεγάλη απόσταση των δύο χωρών».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησαν για την προοπτική περισσότερες κορεατικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα και τις προοπτικές αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την Κορέα. «Είμαι σίγουρος ότι το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες, θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μας φέρνει πιο κοντά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε και κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και τις διεθνείς προκλήσεις γενικότερα, αλλά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στον πλανήτη. Το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, μέλλον προόδου και ευημερίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

«Τον Φεβρουάριο του 2018 διεξάγονται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κορέα, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε και τη φιλοξενία. Όταν επιστρέψω στην πατρίδα μου θα μιλήσω σε όλους για αυτό το πνεύμα φιλοξενίας της Ελλάδας» τόνισε από την πλευρά του, ο  πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιον.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας αυτήν τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε απειλές από τη Β. Κορέα», σημείωσε ο Κορεάτης πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Νακ Γιον υποστήριξε ότι το 21% των παραγγελιών που έρχονται στη Ν. Κορέα προέρχονται από την Ελλάδα και είπε ότι επιθυμεί περισσότερες εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Ν. Κορέα.

Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει γρήγορα ένα τέτοιο σύστημα σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας, να μειώσουμε τις διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των χωρών μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, ενώ, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη χώρα του, με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ν. Κορέα.