Τραμπ σε Τσίπρα: Στηρίζουμε μία «υπεύθυνη» ελάφρυνση χρέους

Τραμπ σε Τσίπρα: Στηρίζουμε μία «υπεύθυνη» ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και θα επιστρέψει, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι είπε για Σούδα και F-16

Ως έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κατάφερε κάτι ιδιαίτερο στην Ελλάδα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «λίκνο του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και τόσων άλλων», ενώ υπογράμμισε πως η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Σημείωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, «και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας».

Επανέλαβε εξάλλου τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία «υπεύθυνη ελάφρυνση χρέους» για την Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που τους χτύπησε και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.  «Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και μία πιο ουσιαστική υποστήριξη από τις ΗΠΑ για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την πορεία της γείτονος χώρας προς την Ευρώπη και εξέφρασε την άποψή του ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, υπό τον όρο να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Η συνάντηση των δύο ηγετών

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και θα επιστρέψει. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Τραμπ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

  «Συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Είναι μία σπουδαία στιγμή για την ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών στρατηγικών σχέσεων» έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

«Είμαστε μαζί σας» - Πρόσκληση σε Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα

Mετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, οι κ. κ. Τραμπ και Τσίπρας παρέστησαν σε γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει την εξαιρετική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Έχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό. «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε.

«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία».

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε.

Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετείχαν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.