Τσίπρας: Το μυστικό υπερόπλο μας είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων

Τσίπρας: Το μυστικό υπερόπλο μας είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων

Το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στους χειριστές των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

«Το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων, αυτό είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-16 C/D Block 52+ που έκανε πάνω από το Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην 337 Μοίρα στη Λάρισα.

«Υπερασπιζόσαστε την εθνική μας κυριαρχία με την ετοιμότητα σας και την ικανότητα σας, όμως ταυτόχρονα και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διότι εμείς είμαστε δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας και η ετοιμότητα μας να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κίνδυνο και οποιαδήποτε απειλή είναι μια ετοιμότητα που ενισχύει τη δυναμική της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη αυτή την περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πιλότους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσέθεσε, επίσης, πως πέρα από την πατρίδα οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας υπερασπίζονται και πολύ σημαντικές αξίες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τις αξίες της ελευθερίας, του δικαίου, της δημοκρατίας.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω σήμερα. Πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω τους πιλότους που πετάξαμε μαζί, διότι μου έδωσαν μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ. Και θέλω να πω ότι σήμερα ειδικά, εκεί ψηλά, αντιλαμβάνεσαι ότι το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων, αυτό είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αν δεν έχεις ψυχή, αν δεν έχεις καρδιά, αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, και αν δεν αγαπάς την πατρίδα σου, και αν δεν αισθάνεσαι το μεγαλείο να υπερασπίζεσαι την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία δεν μπορείς να λειτουργείς καθημερινά υπό τέτοιες ακραίες συνθήκες.

Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Βρέθηκα για λίγο σε στιγμές προσομοίωσης μιας πραγματικής εμπλοκής. Θέλω να σας πω, όμως, και κάτι ακόμα: Υπερασπιζόσαστε την εθνική μας κυριαρχία με την ετοιμότητα σας και την ικανότητα σας, όμως ταυτόχρονα υπερασπιζόσαστε και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διότι εμείς είμαστε δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας και η ετοιμότητα μας να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κίνδυνο και οποιαδήποτε απειλή είναι μια ετοιμότητα που ενισχύει τη δυναμική της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη αυτή την περιοχή.

Και κάτι ακόμα: Μην ξεχνάτε, ποτέ να μην ξεχνάτε ότι πέρα από το ότι υπερασπιζόμαστε το λαό μας, το έθνος μας, την πατρίδα μας, υπερασπιζόμαστε και πολύ σημαντικές αξίες, μεγάλες αξίες που έχουν γεννηθεί σε αυτό τον τόπο, την αξία της ελευθερίας, την αξία του δικαίου, της δημοκρατίας. Σε αυτό τον τόπο γεννήθηκαν αυτές οι αξίες και αυτές τις αξίες υπερασπιζόμαστε.

Θέλω να σας πω ότι είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από αυτή την εμπειρία, εντυπωσιασμένος από το επίπεδο όχι μόνο της ετοιμότητας, αλλά και της επιστημονικής γνώσης και εμβάθυνσης των πιλότων. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πιλότοι μας έχουν αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο. Και να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά και για την εμπειρία, αλλά και για ό,τι κάνετε εσείς καθημερινά για να μπορούμε όλοι οι υπόλοιποι να αισθανόμαστε ελεύθεροι, αλλά και ήσυχοι- γιατί πιστεύω πραγματικά ότι η ετοιμότητα και η ικανότητα σας είναι τόσο ισχυρή που καμία απειλή δεν μπορεί να παίξει κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Συγχαρητήρια θερμά και ευχαριστώ».

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το πρωί την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, και στη Μοίρα 337 τον υποδέχτηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο αρχηγός ΓΕΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της 337 Μοίρας και τις λεπτομέρειες εκπαιδευτικής πτήσης στο Βόρειο Αιγαίο, στην οποία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σχέδιο και τους επιχειρησιακούς όρους της πτήσης μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΑ, οι οποίοι επέβαιναν στα άλλα δυο αεροσκάφη του σχηματισμού, τον μοίραρχο της 337 Μοίρας αντισμήναρχο Ιωάννη Παπαχαράλαμπο και τον επισμηναγό Χρήστο Γκόρλα, πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+, στο οποίο επιβιβάστηκε και το οποίο έφερε τα διακριτικά "Alexis Tsipras".

Φορώντας τη στολή του πιλότου ο πρωθυπουργός έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ και τους πιλότους της 337 Μοίρας.